Fler barn vräks

2011-07-08 | FemPers padlock

EKONOMI

FAKTA

Vräkning av barn

Kronofogdens statistik över barn som vräkts hittills i år i olika kommuner i Sverige.

För fyra år sedan lovade alliansregeringen att stoppa vräkningarna av barnfamiljer – inga barn ska få vräkas. Men fyra år senare är det tvärtom så, att fler barnfamiljer vräks. I januari till juni i år har redan 69 barn vräkts – bara i Stockholmsområdet. I hela landet har 350 barn vräkts hittills i år. Det berättade nyhetssändningen Ekot i Sveriges Radio i onsdags.

– Många familjer har haft en ekonomi, men sedan har någonting hänt. Man har skilt sig eller blivit sjuk och fått en mycket lägre inkomst. Man kanske har haft skulder sen tidigare och sen eskalerar det och man tappar kontrollen, sa Christina Sehlén, budget- och skuldrådgivare i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör i södra Stockholm, till Ekot.

Året efter regeringens löfte om stopp för vräkningar sjönk antalet, men under åren sedan dess har det stigit igen, enligt siffror från Kronofogden.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg menar att vräkning är bland det svåraste som ett barn kan drabbas av. Han anser att det är kommunerna som ska ta ansvar för att hjälpa familjerna att lösa sin ekonomiska situation, så att barn slipper bli vräkta.


Källa: Ekot

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: