Fackligt missnöje

2011-07-08 | FemPers padlock

INRIKES

Kvinnor läser oftare igenom kollektivavtalen än män gör. Och kvinnor är mer besvikna på sina fackförbund än män – åtminstone när det handlar om hur facket lyckas stärka och förbättra arbetsvillkoren över huvud taget i Sverige.

FAKTARUTA

Svenskt Kvalitetsindex (SKI)
är ett system för att mäta och analysera hur de faktiska kunderna och andra användare bedömer varor och tjänster i Sverige.

För första gången har SKI nu även mätt området fackförbund och hur de upplevs. Undersökningen genomfördes mellan den 6 maj och den 15 juni 2011. 500 intervjuer ligger till grund för resultaten.

Läs Svenskt Kvalitetsindex Pressinformation om fackförbund.

Fackligt anslutna yrkesarbetande är över lag missnöjda med sina fackförbund. Missnöjet gäller inte minst kollektivavtalen. Det är slutsatsen som Svenskt Kvalitetsindex drar av en undersökning som de genomfört under maj och juni i år.

Det var ingen större skillnad mellan LO-, TCO- och SACO-förbund i studien. Däremot var medlemmar i fackföreningar som inte tillhör de stora förbunden lite mer nöjda. Och yngre medlemmar var något mer nöjda än äldre. Men som helhet fick branschen resultatet att medlemmarna var missnöjda.

Inom LO var medlemmarna i Handelsanställdas förbund mest missnöjda. Inom TCO var det SKTF och Vårdförbundet som hade mest missnöjda medlemmar. Inom SACO-området var medlemmar i Lärarnas Riksförbund mest missnöjda, medan de mest nöjda återfanns inom Sveriges Ingenjörer.


Missnöje med kollektivavtal

Kollektivavtalet har ofta beskrivits som fackets kärna, skriver Pedram Kaivanipour i Svenskt Kvalitetsindex pressinformation. I informationen noterar de dels att kvinnor oftare läser igenom kollektivavtalen än män gör, och dels att LO:s medlemmar oftare läser kollektivavtalen än TCO:s eller SACO:s medlemmar gör. Men hur nöjda medlemmarna var med just kollektivavtalen skiljde sig varken mellan könen eller mellan de stora förbunden. Däremot var medlemmarna i fackföreningar utanför de stora förbunden mer nöjda även när det gällde kollektivavtalen.

Dessutom var kvinnor mer missnöjda än män när frågan gällde om deras fackförbund stärkte och förbättrade arbetsvillkoren i Sverige generellt.

Underlaget för Svenskt Kvalitetsindex studie var dock endast 500 intervjuer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: