Egyptens nya vallagar

2011-07-08 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Egyptens regering förbereder lagarna inför parlamentsvalet som enligt planerna ska äga rum i september i år. Premiärministern Essam Sharaf förklarade vissa viktiga förändringar efter det längsta kabinettsmötet i Egyptens historia, som hölls i veckan. Det tog åtta timmar för kabinettsmedlemmarna att komma överens om de nya komplicerade lagarna.

De nya bestämmelserna ska ge ökat utrymme för unga och kvinnors politiska deltagande i beslutsfattande organ. Åldersgränsen för kandidaterna sänks från 30 till 25 år, vilket underlättar för unga att komma in i parlamentet. När det gäller kvinnor ska minst en kvinna stå på varje distrikts vallista. Enligt regeringens beräkning garanterar den ändringen kvinnorna 29 procent av de totala platserna i det nya parlamentet.

Ett kontroversiellt beslut handlar om personval och medför att 50 procent av platserna går till de individer som ställer upp i valet och får flest röster i sina disktrikt. Beslutet har redan mött protester från politiska partier. Politiska partier från alla håll menar att detta leder till att den gamla regimens mäktiga figurer får garanterade platser i parlamentet.

Regeringen har också behållit en bestämmelse från den gamla vallagen som förbehåller 50 procent av platserna för arbetare och bönder.

För att träda i kraft måste kabinettets förändringar i vallagen ratificeras av Supreme Council of the Armed Forces (SCAF) som i praktiken styr landet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: