"Könsstympning bör ge flyktingstatus"

2011-07-01 | Nyhetsbyrån La Independent padlock

UTRIKES

Enligt flyktingkonventionen ska den som utsatts för könsstympning eller människohandel kunna ges flyktingstatus. Det framkom vid en ceremoni i samband med internationella flyktingdagen som bevakades av den feministiska nyhetsbyrån La Independent.

Kvinnor som utsatts för könsstympning och människohandel förtjänar flyktingsstatus med stöd av stadgarna i flyktingkonventionen från 1951. Det framhåller Carlos Boggio, ledamot i det katalanska institutet för mänskliga rättigheter och tidigare representant för UNHCR i Spanien.

– Den som förföljs för sin tillhörighet till en social grupp ska räknas till kategorin flyktingar, enligt första artikeln i konventionen, och det gör offer för könsstympning, människohandel och även våld i hemmet om det sker i en konfliktkontext, förtydligar han.

Boggio var en av de inbjudna till ceremonin som högtidlighöll den internationella flyktingdagen den 20 juni. Han delade honnörsbordet med Raquel Ayora, från Läkare utan gränser, Xavier Bosch i Garcia, generaldirektör för migrationsmyndigheten i Katalonien, och Inmaculada Moraleda, kommunalråd med ansvar för välfärdsfrågor i Barcelonas kommunfullmäktige.

I kommentarer till La Independent noterar Carlos Boggio att kvinnor, såväl flickor som vuxna, utgör 56 procent av de över 36 miljoner personer i världen som flytt och fördrivits, och därmed den mest utsatta gruppen enligt UNHCR:s statistik.

– Försvarare av de internationella mänskliga rättigheterna bör ha den här situationen i åtanke och erbjuda ett stöd och en särskild omsorg om kvinnor, eftersom de juridiska verktygen för att göra det finns, säger Boggio.

Länder i Syd mer solidariska

En slående uppgift, och som lyftes fram vid mötet, är den som visar vilka länder som öppnar sina dörrar för flyktningar. Enligt UNHCR:s rapporter har 84 procent av flyktingarna i världen tagits emot av länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Det betyder att utvecklingsländer har en större känslighet för den här problematiken än de utvecklade länderna.

I Spaniens avvisas 95 procent av ansökningarna om asyl, och i rankningen över länder där flyktningar söker asyl hamnar landet på plats 89.

– Den aggressiva stängda dörrens politik som flera EU-länder tillämpar, särskilt i de aktuella konfliktkontexterna i norra Afrika, gör att personer som flyr hamnar i ett limbo. Stängda gränser påverkar oss som verkar på fältet och vi måste hitta olika sätt att hjälpa flyktingarna, säger Raquel Ayora på Läkare utan gränser.

I det avseendet finns en önskan från den regionala migrationsmyndigheten att förverkliga en plan för stöd till flyktingarna, enligt Xavier Bosch i Garcia. En plan som också avser att förstärka stödet till de 1 600 personer som lever på flykt i Katalonien.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: