Kvinnor som utsatts för könsstympning och människohandel förtjänar flyktingsstatus med stöd av stadgarna i flyktingkonventionen från 1951. Det framhåller Carlos Boggio, ledamot i det katalanska institutet för mänskliga rättigheter och tidigare representant för UNHCR i Spanien.
– Den som förföljs för sin tillhörighet till en social grupp ska räknas till kategorin flyktingar, enligt första artikeln i konventionen, och det gör offer för könsstympning, människohandel och även våld i hemmet om det sker i en konfliktkontext, förtydligar han.
Boggio var en av de inbjudna till ceremonin som högtidlighöll den internationella flyktingdagen den 20 juni. Han delade honnörsbordet med Raquel Ayora, från Läkare utan gränser, Xavier Bosch i Garcia, generaldirektör för migrationsmyndigheten i Katalonien, och Inmaculada Moraleda, kommunalråd med ansvar för välfärdsfrågor i Barcelonas kommunfullmäktige.
I kommentarer till La Independent noterar Carlos Boggio att kvinnor, såväl flickor som vuxna, utgör 56 procent av de över 36 miljoner personer i världen som flytt och fördrivits, och därmed den mest utsatta gruppen enligt UNHCR:s statistik.
– Försvarare av de internationella mänskliga rättigheterna bör ha den här situationen i åtanke och erbjuda ett stöd och en särskild omsorg om kvinnor, eftersom de juridiska verktygen för att göra det finns, säger Boggio.
Länder i Syd mer solidariska
En slående uppgift, och som lyftes fram vid mötet, är den som visar vilka länder som öppnar sina dörrar för flyktningar. Enligt UNHCR:s rapporter har 84 procent av flyktingarna i världen tagits emot av länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Det betyder att utvecklingsländer har en större känslighet för den här problematiken än de utvecklade länderna.
I Spaniens avvisas 95 procent av ansökningarna om asyl, och i rankningen över länder där flyktningar söker asyl hamnar landet på plats 89.
– Den aggressiva stängda dörrens politik som flera EU-länder tillämpar, särskilt i de aktuella konfliktkontexterna i norra Afrika, gör att personer som flyr hamnar i ett limbo. Stängda gränser påverkar oss som verkar på fältet och vi måste hitta olika sätt att hjälpa flyktingarna, säger Raquel Ayora på Läkare utan gränser.
I det avseendet finns en önskan från den regionala migrationsmyndigheten att förverkliga en plan för stöd till flyktingarna, enligt Xavier Bosch i Garcia. En plan som också avser att förstärka stödet till de 1 600 personer som lever på flykt i Katalonien.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST