I landsting och kommuner får direktörerna fem arbetarlöner

2011-07-01 | FemPers padlock

EKONOMI

Hade barnskötare och undersköterskor haft samma procentuella löneutveckling som landstingsdirektörerna skulle de i snitt tjäna 5 700 kronor mer i månaden.

-Så här kan det inte fortsätta, säger Kommunals chefsekonom Emma Lennartsson.




• Landstingsdirektörernas månadslöner har ökat med 50 500 kronor sedan år 2000. Arbetarnas månadslöner inom landstingssektorn ökat med 6 300 kronor; 80 procent för landstingsdirektörerna och 42 procent för arbetare i landstingssektorn.


• Kommuncheferna har ökat sina månadslöner med knappt 23 000 kronor sedan 1999. Kommunarbetarnas månadslöner har ökat med cirka 6 000 kronor som under samma period; kommunchefernas 51 procent, arbetare och tjänstemän 41 procent.


• Direktörerna för de största företagen i välfärdssektorn har en medelinkomst på drygt tre miljoner kronor om året. Det motsvarar 13 gånger vad arbetarna i offentlig sektor tjänar på ett år.

Kommunal presenterade i juni en rapport som jämför löneutvecklingen bland kommunchefer och landstingsdirektörer med löneutvecklingen för arbetare och tjänstemän i kommuner och landsting.

Rapporten visar att lönerna bland de allra högsta tjänstemännen har ökat betydligt mer än bland arbetarna under de senaste tio åren.

- Det är varken rimligt eller rättvist att de högsta chefstjänstemännen har fått betydligt större löneökningar än arbetare och andra tjänstemän. Landstingsdirektörerna har haft en nästan dubbelt så hög löneökningstakt som arbetare och andra tjänstemän i landstingen. Nu tjänar en landstingsdirektör fem arbetarlöner. För tio år sedan var det fyra, säger Emma Lennartsson, Kommunals chefsekonom i ett pressmeddelande.

"Alla måste ta ansvar"



- Hade barnskötare och undersköterskor haft samma procentuella löneutveckling som landstingsdirektörerna skulle de tjäna betydligt mer. I genomsnitt skulle arbetare tjäna 5 700 kronor mer i månaden, fortsätter Emma Lennartsson. 



- I den kommande avtalsrörelsen kommer Kommunal självklart att ta ansvar och inte kräva större löneökningar än vad samhällsekonomin tål. Men alla måste ta ansvar. Så här kan det inte fortsätta, avslutar Emma Lennartsson.



Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: