Manal Al Sherif greps på grund av denna video. För att bli fri tvingades hon lova skriftligt att aldrig mer köra bil.

Fem fängslades för bilkörning

2011-07-01 | Jenny Rönngren padlock 1

UTRIKES

Kampanjande kvinnor i Saudiarabien möter motstånd. Fem kvinnor som utmanat körförbudet i det ultrakonservativa kungadömet har fängslats.

Enligt nyhetssajten Geo Televison Network greps en ung kvinna när hon körde bil i sin brors sällskap i en sydlig del av landets näst största stad Jeddah. Detta efter att boende i området tipsat polisen om att de sett en bil köra förbi med en kvinna utan slöja vid ratten. De andra fyra kvinnorna ska ha gripits när de utmanade körförbudet inom ett privat område i norra Jeddah.

Förra veckan uppgav två saudiska kvinnor att de kört bil i Riyadh, som svar på en uppmaning att sätta sig bakom ratten som spridits efter en manifestation den 17 juni då 42 kvinnor bröt körförbudet, filmade sig själva och spred sin aktion via sociala medier.

Enligt AFP har både Hillary Clinton, USA:s utrikesminister och Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, uttryckt stöd för de saudiska kvinnor som vill köra bil.

Med tanke på gripandena är frågan om kampanjen nu går in i ett kärvare läge, konstaterar Womens eNews. Aktivisten Eman Al-Nafjan, som står bakom bloggen Saudiwoman, uppskattar stödet från internationella kampanjer för de saudiska kvinnorna.

– Att dra uppmarksamhet till kampanjen utanför Saudiarabien kommer att hålla frågan levande inom Saudiarabien, säger hon till Womans eNews.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110703 - Rosa Lundmark

Jättebra att detta uppmärksammas internationellt. Kvinnorna som protesterar är mycket modiga. De gör en enorm insats för kvinnors rättigheter. Att inte få köra bil eller ha långbyxor som kvinna känns ju helt verklighetsfrämmande för oss som lever i Sverige. Vore fantastiskt om vi kunde genomföra en solidaritetsaktion, till exempel en dag då alla kvinnor i hela världen har långbyxor eller kör bil!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: