Bakslag i kamp mot lönediskriminering

2011-07-01 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

USA:s högsta domstol kommer inte att pröva grupptalan om könsdiskriminering mot detaljhandelsjätten Walmart. Processen inleddes 2001, sedan sex anställda hävdat att de utsatts för könsdiskriminering av arbetsgivaren.

För att öka stämningens tyngd valde advokaterna att skapa en grupptalan för samtliga kvinnor som varit anställda på Walmart sedan slutet av 1998, totalt 1,5 miljoner personer.

Frågan om stämningen över huvud taget skulle kunna prövas som en grupptalan har tröskats fram och tillbaka i domstol under ett decennium och nu har alltså Högsta Domstolen slutligen kommit fram till att så inte är fallet. Det innebär en värdefull seger för världens största detaljhandelsföretag, som varit i blåsväder många gånger för sin personlapolitik, och sitt motstånd mot facklig organisering. 2005 stängdes exempelvis en butik i Kanada sedan de anställda försökt organisera sig fackligt.

Det maximala bötesbeloppet för grupptalan hade varit 25 miljarder dollar. Om frågan om könsdiskriminering ska kunna prövas måste det nu ske individuellt, och Walmart kan knappast vänta sig 1,5 miljoner stämningar.

Målet avgjordes med en rösts övervikt, fem mot fyra. Av de fyra domare som ville tillåta grupptalan är tre kvinnor, enligt Women’s eNews. Kvinnoorganisationer i USA ser avgörandet som ett stort bakslag. Grupptalan har blivit en väg för arbetstagare, särskilt lågbetalda, att hävda sina rättigheter på den amerikanska arbetsmarknaden, där mycket få omfattas av kollektivavtal.

Wal-Mart är landets största privata arbetsgivare, och i det här målet har kvinnorna ansetts för många för att klassas som en grupp, eftersom de var anställda på 3 400 olika butiker och arbetade för många olika chefer.

Lila Shapiro konstaterar i en artikel i Huffington Post att när ett företag blir så stort kan arbetstagarna inte hävda gemensam grund, trots att vinsterna de bidrar till att generera flödar i samma riktning. Hon citerar Ken Jacobs, ordförande vid Labor Center på universitetet i Berkeley, Kalifornien:

– Bankerna vi har var för stora för att gå omkull. På ett sätt har domstolen sagt att Wal-Mart är för stort för att stämmas.

Walmarts aktievärde ökade marginellt efter beskedet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: