Råd till nästa centerledare: prata mindre och tänk mer!

2011-06-24 | Inga-Lisa Sangregorio padlock

KRÖNIKA/EKONOMI

Inga-Lisa Sangegorio surar till på Lördagsintervjuns Tomas Ramberg och beslutar sig för att skriva något snällt om avgående partiledare Maud Olofsson.

Dagen efter att Maud Olofsson förklarat att hon tänkte avgå som partiledare var hon inbokad för Ekots lördagsintervju. Var det med avsikt som hon valde just den dagen, undrade Tomas Ramberg. ”Jag ville utmana er och se om ni kunde göra om frågorna så snabbt”, skojade hon. Och faktiskt märktes det att Ramberg var surare än vanligt och rent pinsam när han anklagade Maud Olofsson för att vilja diskriminera invandrarkvinnor.

Den sure Ramberg fick mig att känna sympati för Maud O. Jag beslöt att skriva något snällt eller åtminstone halvsnällt.

Vad kan man då säga om Maud Olofsson?

Min första association gick till Lotta Svärd: ”något tålte hon skrattas åt men mera hedras ändå”. Och då tänker jag inte på det hon hyllas för på borgerliga ledarsidor, nämligen att det i praktiken var hon som möjliggjorde alliansregeringen. Och jag tänker definitivt inte på hennes försvar av centerns U-sväng om kärnkraften: ”Det här gör jag för mina barns och barnbarns skull.” Den repliken kommer antagligen att gå till historien på samma sätt som Birgit Friggebos uppmaning till uppretade Rinkebybor att sjunga We shall overcome.

Nej, jag tänker på att hon så tidigt, långt innan hon blev näringsminister eller ens partiledare, uppmärksammade att samhällets stöd till företagande inte var anpassat till kvinnor som är eller vill bli företagare. Här har Maud Olofsson gjort en viktig insats och bidragit till att ändra föreställningen om ”företagaren” som en man som driver en tillverkningsindustri. Googlar man på ”Maud Olofsson+kvinnor+ företag” får man 511 000 träffar.

Men samtidigt är det just inom det här området som hennes svagheter, som kanske är proffspolitikerns svaghet, framträder tydligt. Det är någonting med partipolitiken som verkar utestänga alla kritiska reflektioner. Det är tuta och kör och se dig aldrig om.

Jag är själv kvinna och småföretagare. Jag tycker det är bra om kvinnor som vill bli företagare får så goda villkor som möjligt, och jag anser att det kan behövas särskilda åtgärder för att säkra detta, åtminstone så länge mainstream är lika med malestream. Men jag tror inte att varannan damernas bland företagarna automatiskt kommer att leda till högre tillväxt eller ökad jämställdhet. Och jag fann det pinsamt när Maud Olofsson tyckte att Sverige borde skämmas över att (tillsammans med Norge och Danmark) ha hamnat längst ner på en lista över kvinnors företagande i olika europeiska länder. Det var, sa hon, ett tecken på att vi inte är så jämställda som vi tror.

Vilka länder som låg överst? Grekland och Portugal. Vi har alltså en näringsminister som vid åsynen av en sådan lista tror, eller låtsas tro, att vad den mäter är jämställdhet. Sist jag kollade var det Uganda eller möjligen Guatemala som låg överst på motsvarande lista över hela världen.

Det verkar vara någonting i politikens väsen och/eller i urvalet av politiker som leder till den typen av förenklingar. De utgår från en god avsikt, men som grammofonskivor som hakat upp sig maler de sedan vidare i samma spår. Ständigt i rampljuset, alltid beredda att ställa upp i medierna, hålla tal, delta i debatter.

Häromåret debatterade jag rut-avdraget med Maud Olofsson i radions morgoneko. Tidigt var det, men hon anlände pigg och nyter, ledsagad av två biffiga livvakter. Då hade hon redan hunnit sitta i en ännu tidigare morgonsoffa i någon tv-kanal. Jag kan inte annat än beundra denna otroliga vitalitet - men när hinner hon tänka?

Om de döda intet annat än gott. Men eftersom hon faktiskt inte är död utan bara annonserat sin avgång tycker jag mig ha all rätt att inte bara tala gott om henne. Och att önska att hennes efterträdare pratar mindre och tänker mer.

Till alla politiker vill jag säga: slå vakt om din ambivalens! Sätt ditt finger på varje siffra och varje ord och fråga ”är det verkligen sant?”.

I Varför ska kvinnor starta företag? granskar jag de föreställningar man möter i debatten om kvinnors företagande. Det är en bok som har fördelen att vara kort, lättläst och gratis, som Eva-Britt Hult skriver på sin företagsblogg, life-tech.se. Beställ den från www.tillvaxtverket.se.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: