Jobben ökar – och jobbsökarna

2011-06-24 | FemPers padlock

EKONOMI

Tillväxten mattas av i år efter den rekordstarka utvecklingen i fjol. Samtidigt minskar arbetslösheten i långsammare takt och når ner till 6 procent först 2015, spår KI.

Under det första kvartalet mattades tillväxten av, särskilt hushållens konsumtion växte långsammare. Det rapporterade Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste konjunkturbarometer på onsdagen före midsommar.

På arbetsmarknaden har KI uppfattat anställningsplaner från näringslivets och törs hoppas på en stigande sysselsättning. Men liksom BNP-tillväxten saktar tempot in. Den starka ökningen i fjol och i början av året gör att sysselsättningen ändå ökar med 2,4 procent i år, vilket motsvarar 107 000 personer. Under 2012 ökar sysselsättningen med ytterligare ca 50 000 personer.

Bo-priserna oroar

Baksidan av myntet är att samtidigt ökar utbudet av arbetskraft som gör att arbetslösheten
ändå sjunker ganska långsamt.

KI tonar ned de höga förväntningarna på ekonomin som finansminister Anders Borg, presenterat senaste tiden, bland annat i samband med att Finanspolitiska rådet presenterade sin senaste rapport.

Dagens Industri har tagit fasta på KI:s varningar, som också Riksbanken observerat, att utlandet kan oroas om våra bostadspriser fortsätter att falla. Såren från bolånekrisen i framförallt USA är långtifrån läkta.

Under resten av året minskar tillväxten ytterligare något när företagen i mindre utsträckning fyller sina lager och exporten växer långsammare.

Japan, Nordafrika, Grekland….

Flera och tillfälliga faktorer kan förklara den svagare utvecklingen, uppger KI och riktar framförallt ögonen mot omvärlden.

Den första är jordbävningskatastrofen i Japan, med produktionsstörningar som följd. Den andra, den politiska oron i Nordafrika och Mellanöstern som drivit upp oljepriset. Den tredje faktorn som anges är osäkerheten kring de grekiska statsfinanserna. Men trots oron i omvärlden innebär den starka avslutningen på 2010 att den svenska BNP-tillväxten blir 4,5 procent i år.

Köp för tillväxten!

Förutsättningarna för tillväxt uppges vara mycket bättre i Sverige än i de flesta OECD-länder, för närvarande. Svenska hushåll har ett jämförelsevis högt sparande vilket ger utrymme för ökad konsumtion. Även företagens investeringar, som fortfarande inte har återhämtat hela fallet från finanskrisen, växer snabbt framöver. BNP ökar därför med 3,3 procent 2012 och med i genomsnitt 3 procent åren 2013 - 2015.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: