IF Metall ordnar lån till Saabanställda medlemmar

2011-06-24 | FemPers padlock

EKONOMI

Efter timmar av oro blev det under torsdagen klart med lån för alla behövande SAAB-anställda i Trollhättan, som är medlemmar i IF Metall.

Dagen före midsommarafton kom värsta tänkbara besked för IF Metalls medlemmar på Saab i Trollhättan. Företaget har inte pengar till lönerna. Både IF Metall centralt och klubben jobbar stenhårt med att få till en lösning på den akuta situationen som uppstått för medlemmarna.

– Vi tror fortfarande på Saab och att en lösning, som innebär att våra medlemmar kan få lön och börja bygga bilar igen, kan komma på plats, sade IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. För dem som inte fått ut sin lön från Saab Automobile, handlar det i det korta perspektivet för IF Metall om att trygga ekonomin för sina medlemmar.

Efter ett möte med banken kunde Leif Håkansson på IF Metall i Norra Älvsborg på torsdag eftermiddag meddela att det var klart med lån för alla som behöver.


"Mjukare kreditprövning"

Sedan tidigare har det förts diskussioner med Swedbank om ett lån om företaget skulle ställa in sina löneutbetalningar. Det är nu klart att ett lån som grundar sig på fackets medlemslån hos Swedbank på 20 000 kronor kan sökas av alla medlemmar.

– Skillnaden i förhållande till det vanliga medlemslånet är att det här lånet har en mjukare kreditprövning. Det har också en betydligt kortare handläggningstid, uppgav Leif Håkansson.

I lånevillkoren ingår följande:

• Maximalt lånebelopp är 20 000 kronor.
• Räntan ligger på 6,85 procent.
• Lånet har ingen uppläggningsavgift.
• Hela lånebeloppet ska återbetalas vid framtida löneutbetalning, eller inom tre månader.


Det sista som dras in

– Det sista företag i kris slutar att betala är skatter och löner. Det sade Peter Törngren till di.se.

Törngren var under förra vintern likvidator för Saab. Han vill inte spekulera i risken för konkurs, men har noterat att IF Metall förbereder en konkursansökan.

– Rent allmänt kan man säga att vad som är viktigt för ett företag i utförsbacke är att betala skatter och att betala personalen, menar Peter Törngren, advokatfirman Törngren Magnell.

Från januari i fjol fram till Spykers köp av Saab på våren var han en av två likvidatorer i Saab.

Törngren vill enligt di.se inte spekulera vidare i ryktena om konkurs men han har noterat att Metall förbereder en konkursansökan.

– Människor måste ju ha lön, särskilt i semestertider. För att få pengar från den statliga lönegarantin så måste bolaget vara i rekonstruktion eller sättas i konkurs.


Källor: IF Metall, TT, di.se

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: