Kvinnors arbetsmiljö undersöks

2011-06-10 | FemPers padlock 2

EKONOMI

Kunskapen om kvinnors arbetsmiljö och förebyggande av arbetsskador i kvinnodominerade yrken ska öka.

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket 20,5 miljoner kronor för att forska om kvinnors arbetsmiljö.

Statistik visar att många kvinnor tvingas sluta sina arbetsliv i förtid på grund av hälsoskäl. Många av dem riskerar att få lägre pension och sämre möjlighet till försörjning, uppger www.prevent.se.

- Det vi har slagit fast är att det finns två huvudskäl till att kvinnor oftare drabbas av förslitningsskador, än män. Den ena är fysiska skillnader som gör att kvinnor har lättare att skadas av belastning. Det andra är att kvinnor oftare har ensidiga arbeten som till exempel kassajobb, förpackning eller montering, säger forskaren Catarina Nordander vid Arbets- och miljömedicin i Lund.

Forskningen som nu ska genomföras är en del av regeringens särskilda jämställdhetssatsning och ska omfatta kunskapsinhämtning, information, utbildning av inspektörer och genomförande av en nationell tillsynsaktivitet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110610 - Simone Lindsten

...samt att många kvinnor inte har eller tror sig kunna påverka sin arbetssituation/sina arbetsförhållanden. Simone Lindsten


20110610 - Charlotte Haider

Simone, dina tips på hur kvinnor kan påverka beslut om sin arbetsmiljö? Charlotte Haider, ekonomiredaktör Feministiskt Perspektiv

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: