Avhandling om brandmän och intimitet

2011-06-10 | Edda Manga padlock

FEMINISM

Mathias Ericson, Nära inpå: Maskulinitet, intimitet och gemenskap i brandmäns arbetslag, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet, 2011

Hur konserveras vissa rum som exklusivt maskulina i ett samhälle där jämställdhet är den offentligt sanktionerade ideologin? I sin avhandling Nära inpå: Maskulinitet, intimitet och gemenskap i brandmäns arbetslag studerar Mathias Ericson homosocialitet hos brandmän, som är ett av dessa kvarvarande nästan helt manliga yrken i Sverige.

Genom fältarbete och intervjuer har Ericson funnit att en stor del av brandmännens yrkesidentitet handlar om gruppgemenskap och intimitet. Långa arbetspass med övernattning och lång väntan på att larm ska utlösas är villkor som underlättar familjära band mellan brandmännen som de fruktar skulle gå förlorade om kvinnor skulle komma in i gruppen. Denna intimitet sätts i relation till en gruppspecifik jargong och sätt att grova sätt skämta.

Brandmännen i studien visade medvetenhet och kritisk distans till föreställningar om maskulinitet som knyts till brandmannens figur. Ericson framhåller att homosocialitet är ett mer givande begrepp för att förstå hur maskulinitet och exkludering av kvinnor fungerar inom brandmännens yrkeskår än begreppet hegemonisk maskulinitet eftersom den fångar in känslan av gemenskap och lojalitet bättre.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: