I veckan hölls en demonstration till stöd för att Marzieh Kamangar ska få stanna i Sverige.

”Jag ska utvisas för att jag är en kvinna!”

2011-06-03 | Sholeh Irani padlock 1

INRIKES

– Så länge jag minns, har mitt liv handlat om kampen för frihet, om förföljelse, krig och sorg, säger Marzieh Kamangar från Migrationsverkets förvar i Märsta. Feministiskt Perspektiv talade med den iranska utvisningshotade asylsökanden direkt efter en manifestation till hennes försvar i onsdags i Stockholm.

Uppdatering: Avvisningen på väg att verkställas.

Läs mer om Komala här.

Läs mer om Farzad Kamangar här.

I dag den 3 juni på morgonen berättade den kurdiska frihetskämpen Marzieh Kamangar för Feministiskt Perspektiv att Migrationsverket återigen avvisat hennes ansökan om politisk asyl i Sverige.

– De håller på att skaffa flygbiljett för att skicka mig tillbaka till Iran. När som helst kommer de att hämta mig, säger hon och uppmanar alla att ringa Migrationsverket för att protestera.

Marzieh Kamangar är en 32 årig tvåbarnsmamma som har vuxit upp i en miljö där motståndet mot iranska regimen har varit en del av hennes uppväxt. Marzieh kommer från en känd och respekterad politisk familj i iranska Kurdistan. Flera av hennes nära släktingar, bland annat hennes far, har redan mördats. En av de mest kända nyligen avrättade anhöriga var läraren och frihetskämpen Farzad Kamangar, vars fall engagerade många både i och utanför Iran. Marzieh har vuxit upp med den folkkära Farzad i staden Sannandaj i Kurdistan.

- Jag har varit aktiv medlem i den bannlysta vänsterorganisationen Komala, men även varit engagerat inom andra grupper som försvarar familjer till de politiska fångarna. När jag upptäckte att jag hade blivit känd för säkerhetspolisen och var under bevakning, gick jag under jord och gömde mig. Detta ledde till att min make, som inte alls delar mina politiska åsikter, anklagade mig för att vara otrogen. Han gick till polisen och sade att eftersom jag hade lämnade vårt hem utan hans tillstånd och gömt mig, är en olydig kvinna som ska straffas. Han kan anklaga mig nu för utomäktenskapliga förhållanden och jag kan inte bevisa motsatsen.

Vad är Migrationsverkets förklaring för att avvisa din asylansökan?

- De menar att de inte tror på att en kvinna kan vara politiskt aktiv i kurdiska Iran! De tror att inte att någon kvinna vågar vara lika politiskt aktiv som jag har varit på grund av kvinnornas situation i Iran. Mitt ombud säger, med viss ironi, att om jag hade varit en man skulle jag ha fått politiskt asyl för länge sedan. Inte minst med tanke på alla bevis som jag har lagt fram. Jag undrar hur de på Migrationsverket tänker. Om jag, med allt som jag har gått igenom sedan min barndom och hela min familjs historia, årtal av förföljelse och kamp, inte blir politiskt aktiv inom oppositionen, vad skulle jag bli då?

Marzieh skrattar med en klump i halsen och berättar att Migrationsverket ville att hon skulle styrka sin identitet.

- De tror inte ens att jag är den jag är. Alla mina partikamrater bekräftar att jag är Marzieh Kamangar. Jag gick igenom mycket problem och till slut skickade min familj mitt id-kort från Iran. Då sade de på domstolen att det var för sent – de ville inte ens titta på det!

– Jag har visat bilder, brev, filmer, allt som kan vara bevis för mina aktiviteter. Mina kamrater från det politiska arbetet i Iran, som också har flytt utomlands, har skrivit och bekräftat min berättelse. Många har velat komma fram och vittna personligen. Mitt parti bekräftar mitt medlemskap… Ingenting räcker för Migrationsverket. Vad mer ska jag bevisa för att Migrationsverket ska tro på det faktum att jag är en politiskt aktiv kvinna från iranska Kurdistan, säger Marzieh med skakig röst.

Var är dina barn nu? Du ha två små barn.

- Dem har jag inte sett på mer än 3 år. Jag vet inte ens hur de ser ut nu för tiden. Hur ska jag få styrkan att leva vidare när jag inte ens vet om mina barn minns mig längre, säger Marzieh gråtande.

Marzieh Kamangars liv är hotat av olika anledningar. Maken ska hämnas och straffa henne för att hon lämnade honom och dessutom har flytt utomlands. Regimen vill få tag i henne eftersom hon har varit politiskt aktiv inom en bannlyst oppositionell rörelse. Marzieh har dessutom fortsatt med sitt politiska arbete här i Sverige på väntan på asyl. Hon har arbetat med den regimkritiska Komala-TV via satellit som sänds i Iran.

Trots alla belägg och intyg, massiva protester från olika organisationer och kvinnorättsaktivister i Sverige, står Migrationsverket, än så länge, kvar vid sitt beslut att utvisa Marzieh till Iran.

- Jag trodde att jag har kommit till ett land som respekterar kvinnor. Migrationsverket vill inte ens tro att jag som kurdisk kvinna kan vara politiskt aktiv! Jag trodde att här kan jag äntligen få trygghet och ro. Jag hade fel!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20110604 - Britt Jakobsson

Jag saknar ord. Fallet måste väl gå till domstolen? Kan Migrationsverket komma undan med så konstiga argument för utvisning?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: