Finansministern kritiserad för att glömma politikens roll

2011-06-03 | Charlotte Haider padlock

EKONOMI

Det var snarare med en stor portion tur än med gott omdöme som Sverige undkom en kris på grund av utlåningen i Baltikum.

Finanspolitiska rådets ordförande Lars Calmfors tycktes pusta ut över hur bra det gick, när det hade kunnat gå så illa, vid redovisningen av rådets senaste rapport, i veckan som gick.

Calmfors lyckliga suck över utgången av utlåningen i banklånen fick flera av de närvarande riksdagsmännen även från moderaterna, att föreslå höjda krav på bankernas kapitaltäckning.

Finansminister Anders Borg valde att inte kommentera bankäventyret i Baltikum. Däremot visade han att han tyckte det var passande att visa att Finanspolitiska rådets kritik mot utbildningsreformerna hade gått in.

- Läraryrkets attraktionskraft bör styrkas och grundskolans resultat måste förbättras framöver, kommenterade Borg kritiken som löd:

Mer måste göras

Regeringens utbildningsreformer är sannolikt inte tillräckliga. Regeringen har identifierat rätt utmaningar men har alltför stor tilltro till effekten av normbildande signaler. Mer behöver

göras för att uppnå de utbildningspolitiska målen.

Finanspolitiska rådet tycker också att det är dags att avskaffa den så kallade värnskatten, en inkomstskatt på fem procent för inkomster över 46 740 kronor i månaden. Det skulle ge större samhällsekonomiska vinster än ytterligare jobbskatteavdrag. Det skulle förstärka drivkrafterna för högre utbildning, anser rådet.

Det höll TCO:s samhällspolitiska chef Roger Mörtvik med om. Roger Mörtvik varnade också för att en alltför stram sjukförsäkring riskerar att motarbeta den arbetslinje som regeringen förespråkar.

Det var snarare med en stor portion tur än med gott omdöme som Sverige undkom en kris på grund av utlåningen i Baltikum.

Hushållsskulder stiger

Dagen före presentationen av Finanspolitiska rådets rapport hade ratingföretaget Standard & Poors varnat för att hushållsskulderna stiger i de nordiska länderna. Cecilia Hermansson, chefsekonom för Swedbank tyckte att varningen var värd att ta på allvar.

- Här har finanspolitiken en roll. Glöm inte att finanspolitiken är en aktör, manade hon och tycktes mena att finanspolitiken utnyttjas främst för röstfiske.

Cecilia Hermansson verkade inspirera Lars Calmfors till en snarlik kommentar, riktad till Anders Borg, om sin egen och Finanspolitiska rådets roll och råd: ”Vår rapport är inte garanterat värderingsfri trots att den är baserad på forskning, men forskning styr inte politiken”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: