Vykort om rätt sommarlön

2011-05-27 | FemPers padlock

EKONOMI

Varje år tar hundratals unga sommarjobb i kiosker, butiker eller på lager. Och många blir utnyttjade och får jobba med för låg lön eller tvingas provjobba gratis. Nu startar Handels en kampanj för att nå unga sommarjobbare i handeln.

– För den som ska ut på arbetsmarknaden för första gången är det inte lätt att veta vilka rättigheter man har och det kan en del arbetsgivare dra nytta av. Det är viktigt att informera ungdomarna om vad som gäller. De ska inte ha sämre löner eller villkor bara för att de är unga, säger Daniel Carlstedt, ungdomssekreterare på Handels.

Informationskampanj

Handels genomför nu en särskild informationskampanj som riktar sig till unga sommarjobbare inom handeln, uppges i ett pressmeddelande från förbundet.

Med hjälp av vykort som visar vilken lön som gäller enligt kollektivavtalet och information via Handels webb och sociala medier hoppas förbundet kunna nå unga sommarjobbare. Handels uppmanar bland annat ungdomar att begära anställningsbevis och se till att de inte får mindre betalt än den kollektivavtalade lägstalönen.

Provjobb missbrukas

Ett problem som återkommer varje år är att unga tvingas provjobba gratis för att få anställning. En del arbetsgivare sätter det i system och tar in nya provjobbare varje vecka som sedan får sluta.

-Det är naturligtvis helt oacceptabelt att unga utnyttjas på det sättet, enligt Daniel Carlstedt på Handels.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: