“Vi har räknat på det här”

2011-05-27 | Märit Rönnols padlock

SPORT

Hur står det till med jämställdheten på Sveriges sportsidor? Fempers inleder sin räkne-övning med att undersöka Sveriges största morgontidning: Dagens Nyheter. Resultatet är bedrövligt, men Märit Rönnols tycker att det går att se hopp.

Undersökningsobjekt: Dagens Nyheter. Onsdag 18:e maj till onsdag 25:e maj.

Resultat:

Bilder

Män: 54

Kvinnor: 22

På 3 av 22 bilder med kvinnor finns det också män. En av åtta förstasidor är med en kvinna. Den bilden delas med två män. Två dagar utan kvinnor på bild större än notis. Två dagar där det är kvinnor på endast en bild.

Fakta: undersökningen

Texterna som undersökts har publicerats i Dagens Nyheters pappersupplaga mellan onsdagen den 18:e maj och onsdagen den 25:e maj; åtta tidningar inalles. Under denna tid har inga större mästerskap pågått. Texterna som analyserats har varit större än notiser; alltså artiklar och reportage. För bilderna gäller samma sak. Inga “puffar” har tagits med, inte heller de bilder med bildtexter som ibland används, istället för att man skriver en hel artikel. Inte heller byline-bilder har tagits med. Det är antal bilder som räknats, inte antal män eller kvinnor på bilderna. I det fall både män och kvinnor varit på en och samma bild räknas de en gång var för varje kategori.

54 bilder på män. 22 bilder på kvinnor.

Resultatet är minst sagt bedrövligt. Efter att ha bläddrat igenom dessa tidningar behöver läsaren påminnas om att hälften av jordens befolkning är kvinnor. Inte 25 procent.

Den 19 maj är det lika många män som kvinnor på bild i DN:s sportbilaga, fyra stycken och den 23 maj är det fler kvinnor än män på bild, tio mot åtta stycken. Låt oss titta närmare på dessa dagar.

Det finns en tydlig anledning till att det är fler kvinnor än män på bild den 23:e maj. DN ägnar ett uppslag åt franska öppna mästerskapen i tennis. Stor artikel med favoriten på herrsidan, Novak Djokovic. Stor bild, mindre bild och faktaruta. Under den artikeln får sedan damtävlingen plats. En artikel och tio små bilder på de som har störst chanser att vinna. Ytmässigt skulle texten och bilderna om damtävlingen få plats fyra gånger i texten och bilderna om Novak Djokovic.

Kvinnor - fokus på kön

Den 19:e maj har delar av tidningen försökt sig på att lyfta upp kvinnor inom motorsporten. Detta gör de genom att skriva om sexuella trakasserier mot kvinnliga rallyförare på förstasidans artikel. Numrets andra stora artikel, helsida med bild på kvinnor, handlar om en gokarttävling bara för kvinnor, anordnad av motorcykelstjärnan Annie Seel.

När kvinnor får lika mycket utrymme som männen, och plats på första sidan, handlar det alltså om kön i första hand. Inte idrott. För att det ska vara 50/50 mellan män och kvinnor på bild krävs det alltså att tidningen ägnar extra kraft åt kvinnor, och vinklar det på könet.

Tidningen den 19:e maj sticker ut på flera sätt. Men. Ska vi se något positivt stiga ur denna diskriminerande sörja är det att det faktiskt går att göra något åt det. Den dag som tidningen aktivt ägnat sig åt att skriva om kvinnor, och sätta fokus på jämställdhet inom idrottsvärlden, är det lika många bilder på män som kvinnor och en kvinna är på framsidan av tidningen. Det går alltså.

Endast en kvinnlig journalist

Under den här veckan har endast en kvinna skrivit för DN sporten. Lisa Edwinsson. Hon skriver om de flesta sporter; där tycks ingen åtskillnad göras. Men två saker bör noteras. Hon skriver endast rena artikeltexter ingen krönika eller kommenterande text. Det andra som bör noteras är att DN har fler texter signerade TT än texter signerade en kvinna.

Numerär jämställdhet handlar mindre om att “släppa fram kvinnor” och för dem att “göra sig hörd”. Det handlar mer om att på ett tidigare stadium se vad du som redaktör och reporter gör. Du väljer bort kvinnorna. Du väljer män. Om detta är försvarbart ur alla tänkbara perspektiv och vinklar: visst, då får det vara så just den dagen. Men sju dagar av åtta utan en kvinna på framsidan av tidningen är inte ett sammanträffande. Två dagar av åtta utan en bild på en kvinna är inte ett sammanträffande. Det är ett mönster. Och det är människor som skapar mönstret. Frågan är; vad gör du åt det?

Som Feministiskt perspektiv tidigare skrivit genomför Gunilla Hultén, forskare vid JMK, just nu en mångfaldsgranskning av Dagens Nyheters webbupplaga. Första resultatet släpps på måndag. Mer om det kan du läsa här.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: