Vag rapportering om sexövergrepp mot barn

2011-05-27 | FemPers padlock

UTRIKES

Media underrapporterar sexuella övergrepp mot barn. Det visar studien Case by Case som Berkeley Media Studies Group gjort i samarbete med Ms. Foundation for Women.

Studien är kritisk dessutom kritisk till hur övergreppen skildras. Den Kalifornien-baserade organisationen Calcasa, som sedan 1980 jobbat mot sexuella övergrepp konstaterar att rapporten visar på besvärande tendenser. Tvetydiga uttryck som ”sexuella akter”, ”olämpligt sexuellt beteende” samt ”osedliga och liderliga handlingar med ett barn” förekom i många artiklar. Det vaga och inkonsekventa språket begränsar allmänhetens förståelse för frågan och döljer allvaret.

Studien visar också att 73 procent av artiklarna hade en kriminaljuridisk nyhetsvinkel, ett gripande eller en rättegång i övergreppets kölvatten. Därmed hamnar fokus på förövaren i stället för hur kränkningarna påverkar offer, deras familjer och samhället i stort. I den typen av bevakning framstår sexuella övergrepp mot barn som isolerade händelser utan hänsyn till det vidare sociala sammanhanget.

Bara en tredjedel av artiklarna tog upp lösningar och förebyggande arbete nämndes knappt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: