Idrottande män släpper loss fördomar

2011-05-27 | Märit Rönnols padlock

SPORT

Det har varit en dålig vecka för idrottande män med förkärlek för homofoba och rasistiska haranger. En tennisspelare och en basketspelare har släppt loss de fulaste ord de kan, under pågående match. Givetvis fångades detta på film; det är direktsända evenemang som avses.

Filmen på Joakim Noah som svär åt en person i publiken kan ses här.

Filmen på Michael Llodra som slår en boll mot en vakt, och sedan skäller på domaren, kan ses här.

Först ut var Joakim Noah, basketspelare i Chicago Bulls. 211 centimeter lång och 105 kilo tung. Noah är son till Yannick Noah, fransk före detta tennisspelare, och Cecilia Rohde, svensk före detta fotomodell. Om Noah ville skulle han få spela för det svenska basketlandslaget, men han har valt det franska.

Joakim Noah spelade match i söndags med sitt amerikanska NBA-lag. När han blev utbytt och satte sig på bänken skrek någon något åt honom. Han valde då att vända sig om och ropa “Fuck you, faggot!” mot publiken.

Tidigare har Kobe Bryant, storstjärna i basketlaget Los Angeles Lakers kallat en domare för “fucking faggot”. Något som gav honom 100 000 dollar i böter. Joakim Noah tilldömdes i veckan att betala 50 000 dollar i böter. Även om Kobe Bryant tjänar mer än sex gånger så mycket som Noah, är det märkligt att han tilldöms hälften så stora böter för samma uttalande.

"Vi säljer väl inte mattor?"

En annan fransk medborgare som uttalat sig fördomsfullt i veckan är tennisspelaren Michael Llodra. I sin första match under pågående grand slam-turneringen franska öppna tappade han humöret när han tyckte att en säkerhetsvakt på läktaren bakom honom inte kunde sitta still. Han valde då att slå en boll mot henne.

Detta varnades han för av domaren. Felaktigt, tyckte Llodra, och började vräka ur sig rasistiska uttryck mot den marockanske domaren. Llodra liknade arenan vid en “souk”, en arabisk marknad, då han inte tyckte att domaren hade kontroll över den.

- Vi säljer väl inte mattor på en marknad? skrek Llodra till domaren.

Talespersoner för franska öppna har meddelat att de inte kommer göra någonting åt saken efteråt. Michael Llodra åkte ur i den första omgången, och kommer inte direkt bli ihågkommen för sitt spel i turneringen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: