Handels kräver att IKEAs personal får organisera sig

2011-05-27 | Ida Ali padlock

EKONOMI

Handelsanställdas förbund kräver nu att alla IKEA:s anställda, vart än de befinner sig i världen, ska ha rätt att organisera sig fackligt. Att IKEA förhalar processen med att teckna ett globalt avtal som ger anställda vid samtliga varuhus världen över rätt att organisera, fick skarp kritik av Handels ordförande Lars-Anders Häggström vid öppnandet av förbundets kongress.

FAKTA/HANDELS:

Handelsanställdas förbund är Sveriges tredje största LO-förbund. Handels har cirka 145 000 medlemmar, varav drygt 100 000 är kvinnor. Cirka 24 procent av våra medlemmar är under 30 år. Handels har medlemmar på cirka 25 000 arbetsplatser.

UNI representerar 900 fackförbund och 20 miljoner arbetstagare världen över

– Alla har rätt att organisera sig fackligt för att få en bättre lön, bättre villkor och bättre arbetsmiljö. Det är dags att även IKEA inser det. Har man som princip att alla IKEA-varuhus ska ha samma koncept och utseende, till och med samma köttbullar i sin restaurang world wide, borde man även kunna ha samma policy när det gäller hållningen till facklig organisering och fackligt arbete, sade Lars-Anders Häggström i sitt öppningstal på Handelsanställdas kongress i veckan.

Ett globalt avtal skulle stödja samtliga IKEA-anställdas rätt att bli medlemmar i facket och att förhandla om kollektivavtal, något som inte är fallet på alla IKEA:s internationella varuhus. Problemen är särskilt stora utanför Europa, där det finns exempel på hur lokala varuhusledningar riktar anklagelser mot fackliga företrädare eller uppmanar dem att säga upp sig.

Maria Nyberg, internationell ombudsman på Handels säger till Feministiskt Perspektiv att de länge har försökt få till ett globalt avtal med IKEA.

- Detta är helt oacceptabelt. På Handels aktuella kongress ägnas just nu mycket tid åt att diskutera hur de ska gå till väga för att få IKEA att teckna ett globalt avtal.

Hon fortsätter att berätta att många av de bakomliggande orsakerna är bland annat att Handels mycket väl vet hur illa det är ställt med arbetsmiljön på många av IKEA:s varuhus.

- I USA respekteras inte rätten att ens prata om fackföreningar. I Turkiet riskerar man att bli trakasserad och förlora sitt arbete om man är medlem i något fackförbund. Så ser det ut på många av deras butiker. Exemplen är många. Människor sliter för låga löner i dålig arbetsmiljö och har ingen som helst chans att ställa krav.

På kongressen finns också den internationella fackliga organisationen UNI.

– Om ett företag säger att de vill göra det rätta på hemmaplan, så måste de göra det rätta överallt, säger Philip Jennings, ordförande för UNI.

Maria Nyberg menar också att IKEA måste följa lagar som alla andra.

- I EU:s konvention står det att att alla har rätt att förhandla om sin arbetsmiljö med allt vad det innebär. Och för att få det måste man ju organisera sig fackligt. Vi kommer att fortsätta ställa krav på IKEA gällande det globala avtalet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: