Våldtäktsmål läggs ner trots erkännande

2011-05-13 | Karin Råghall padlock

INRIKES

En högt uppsatt polischef i Stockholm misstänktes för våldtäkt på sin ex-sambo. Nu läggs ärendet ner efter två år och nio månader, trots att polisen har erkänt i förhör och kvinnan har rättsintyg på sina skador.

RELATERADE ARTIKLAR:

Rätten att bruka våld är svår att stänga av

Riksenheten för polismål i Malmö, som utreder brott begångna av poliser och åklagare, beslutade nyligen att lägga ned ärendet för andra gången. Det rapporterar TV 4 Nyheterna, som har följt fallet.

Polisens dåvarande sambo anmälde honom för våldtäkt 2008. Hon berättar för TV 4 att han misshandlade henne till medvetslöshet. Andra poliser kom dit och hämtade henne, och hennes skador är dokumenterade. Kvinnan har sedan dess bott på ett antal olika kvinnojourer. I ett förundersökningsprotokoll som kvinnan tagit del av ska polisen ha avslutat med att säga ”Ja, vad ska jag säga. Jag har ju gjort det och jag var ju där”. Trots erkännandet har åklagare Kristian Augustsson på Riksenheten för polismål nu valt att lägga ner fallet. Han förklarar för TV 4 Nyheterna att varken bevis eller anmälarens trovärdighet håller.   Kvinnans advokat kommer att begära överprövning.

Just nu sitter fyra poliser häktade i Sverige misstänkta för våldtäkt. Åtal har hittills väckts mot två av poliserna. Det är ovanligt att anmälningar mot poliser leder till åtal. Åklagare Kristian Augustsson säger till TV 4 Nyheterna att det rör sig om 1 av 200 fall, det vill säga en halv procent.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: