Jimmy Sserwadda, hbt-aktivist som flytt förtrycket i Uganda.

Uganda tänker döma homosexuella till döden

2011-05-13 | Karin Råghall padlock

UTRIKES

I dag, fredag, kan Ugandas parlament komma att rösta igenom det kontroversiella lagförslaget ”Anti Homosexuality Bill”, som innebär att homosexualitet kan straffas med livstids fängelse eller döden.

FAKTA UGANDAS HATLAG

  • Lagförslaget går på engelska under namnet Anti Homosexuality Bill 2009, men kallas även för Bahati’s bill efter initiativtagaren David Bahati, ugandisk parlamentariker.
  • Förslaget lades fram i oktober 2009 men lades på is efter internationella påtryckningar. Under den senaste veckan har lagförslaget återigen tagits upp till diskussion i parlamentet.
  • Det brott som enligt lagförslaget ska ge dödsstraff är ”aggravated homosexuality”, med vilket menas samkönat sex där en av parterna är under 18 år, funktionshindrad, HIV-positiv eller en person som dömts för upprepade homosexuella handlingar.
  • Innan år 2000 var endast manlig homosexualitet kriminaliserad i Uganda, men nu omfattas även lesbiskhet.

– Det blir fruktansvärt för dem som är kvar i Uganda, säger hbt-aktivisten Jimmy Sserwadda, som flytt till Sverige för att söka asyl.

Han blev nyligen åtalad i Uganda för att ha främjat homosexualitet. Han var aktiv i de ugandiska hbt-organisationerna Spectrum och Sexual Minorities Uganda, men har nu tvingats lämna landet eftersom en fällande dom kan ge sju års fängelsestraff.

Livstids fängelse eller dödsstraff

Ugandas redan hårda lagstiftning mot homosexualitet kan nu komma att skärpas ytterligare, då den så kallade ”Anti Homosexuality Bill” åter togs upp till diskussion i parlamentet den 6 maj. Förslaget presenterades första gången i oktober 2009, men stoppades efter starka internationella påtryckningar.

I sin ursprungliga form innebar lagförslaget att homosexualitet ska kunna straffas med livstids fängelse eller i vissa fall döden. Det skulle också bli kriminellt att stödja homosexualitet, och den som inte rapporterar homosexualitet inom ett dygn till polisen riskerar fängelsestraff. Vidare skulle det bli förbjudet för ugandiska medborgare att utöva homosexualitet utanför Ugandas gränser.

Lagförslaget var tänkt att debatterats under parlamentets sittning i onsdags, men sköts fram till fredagen på grund av att parlamentet saknade beslutsförhet, rapporterar The Guardian. Huruvida det är det ursprungliga förslaget som i dag ska diskuteras, eller om det är ett modifierat förslag där dödsstraffet är borttaget, är oklart.

Hatstämningen mot hbt-personer eskalerar

Protesterna mot ”Anti Homosexuality Bill” är utbredda även denna gång. Amnesty International och Human Rights Watch uppmanade på tisdagen Ugandas parlament att slopa lagförslaget, och protestlistor har fått snabb spridning på internet. Kampanjorganisationen Avaaz hade på torsdagseftermiddagen samlat över 1,5 miljoner namnunderskrifter.

Jimmy Sserwadda hoppas att de internationella protesterna kan bidra till att stoppa lagförslaget ännu en gång. Men han påpekar att oavsett om det blir en ny lag eller inte, är hbt-personer enormt utsatta i landet.

– Sedan politikerna började väsnas om det här lagförslaget 2008 har det blivit svårare att leva i Uganda för öppna hbt-aktivister. Det var då som media började rapportera negativt om homosexuella och hänga ut homosexuella på bilder, säger Jimmy Sserwadda.

Den upptrappade hatstämningen mot hbt-personer – pådriven av politiker, religiösa ledare och medier – har bland annat resulterat i att en av Ugandas ledande hbt-aktivister, David Kato, blev mördad i sitt hem den 26 januari i år.

Politisk oro i Uganda

Samtidigt som lagförslaget åter blivit aktuellt, är det politiska läget mycket oroligt i Uganda. Människor protesterar bland annat mot höjda mat- och bensinpriser. Flera bedömare, däribland RFSL, tror att Ugandas regering med lagförslaget mot homosexualitet vill flytta fokus från den senaste tidens polisbrutalitet och övergrepp mot den politiska oppositionen i landet.

– Återigen används hbt-personer som syndabockar för andra problem. Just nu pågår allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna i Uganda och politikerna försöker flytta fokus från dessa. Vi fruktar för våra liv, vi undrar om vi som aktivister kommer att fängslas, eller kanske till och med bli dödade. Resten av världen måste agera kraftfullt mot lagförslaget, säger Kasha N. Jacqueline, ugandisk hbt-aktivist, i ett pressmeddelande från RFSL.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: