Regeringen har beslutat att ge 20,5 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket för att förebygga förslitningsskador i kvinnodominerade yrken. Syftet med regeringens satsning är bland annat att ta fram bättre metoder för att uppmärksamma risken för belastningsskador och att öka kunskapen om kvinnors arbetsmiljö.
– Bland våra 100.000 kvinnliga medlemmar finns många som skadas av monotont eller tungt arbete. Vi har länge efterlyst insatser för att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels.
Ersätts mer sällan
En studie som har gjorts vid Lunds universitet visar att belastningen vid butiksarbete är lika tung som vid arbete inom den manligt dominerade industrin. Ändå får kvinnor mer sällan arbetsskadeersättning än män. Nästan hälften av butiksanställda kvinnor har värk i nacke, axlar och skuldror, enligt studien.
– Det är dags att vi inser att kvinnors jobb inte automatiskt är lättare än mäns. Genom ökad kunskap om kvinnors arbetsmiljö kan vi se till att fler kvinnor slipper slita ut sig, till exempel vid kassaarbete. Det är även önskvärt att personalen roterar mellan olika arbetsuppgifter för att inte kroppen ska slitas ut. För att förbättra arbetsmiljön i butikskassorna krävs också att arbetsgivarna tar sitt ansvar och inte låter anställda arbeta för långa pass i kassan. Det finns arbetsgivare som struntar i detta, säger Martine Syrjänen Stålberg.
Axlar, armar, rygg
Enligt en undersökning från år 2006, som SCB gjorde på uppdrag av Arbetsmiljöverket, yttrar sig kvinnors kroppsliga besvär, som kan kopplas till arbetet, oftast i axel/arm och rygg (utom nacke). En av tio hade sådana problem. Bland män var det rygg (utom nacke), som drabbades mest. Åtta procent hade ryggbesvär. Samma andelar bland könen hade besvär av påfrestande arbetsställningar, ca tio respektive åtta procent.
Stress och psykiska påfrestningar gav besvär för 12 procent av kvinnorna, drygt sju procent av männen. Även sömnbesvär som kunde relateras till jobbet tycktes drabba kvinnor i större utsträckning; närmare nio procent mot drygt fem procent bland män.
På en fråga om oro, ångest eller depression som orsakats av förhållanden i arbetet sa sju procent av kvinnorna och knappt fyra procent av männen, att de hade sådana besvär.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST