Fortfarande chans för fransk filmfrossa

2011-05-13 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

Den årliga Franska Filmfestivalen inleddes förra torsdags och pågår veckan ut. På biografen Sture i Stockholm visas 17 franskspråkiga filmer varav sju har regisserats av kvinnor. Festivalen presenterar dessa under vinjetten Nya kvinnor och konstaterar att framtiden tillhör kvinnorna inom fransk film.

De aktuella regissörerna är förhållandevis unga och på väg att etablera sig eller i början av sin karriär, till exempel Katell Quillévéré, född 1980 i Abidjan, Elfenbenskusten. Un poison violent är hennes första långfilm, medan 29-åriga Isild Le Besco hunnit till sin tredje film med Bas fonds, som är ett våldsamt porträtt av tre unga flickor. Filmen visas och diskuteras den 14 maj.

Isild Le Besco är även skådespelerska och i särskilt fokus under festivalen, hon återfinns i rollistan i Au fond des bois och A tout de suite, båda regisserade av Benoit Jacquot.

I dina händer får svensk premiär i juli och har frankofona Kristin Scott Thomas i huvudrollen. Det är Lola Doillons andra långfilm där Scott Thomas spelar en läkare som drabbas av Stockholmssyndromet efter att maken till en avliden patient kidnappat henne.

Rebecca Slotowski skildrar gruppdynamik i sin debutfilm Belle épine, som fick Louis Delluc-priset för bästa debutfilm 2010.

För program se www.franskfilm.se

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: