Deportation stoppades tillfälligt

2011-05-13 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

Två irakiska flyktingar som skulle tvångsavvisas från Landvetter i onsdags blev kvar i förvaringen i Kållered utanför Göteborg, sen flygbolaget Turkish Airlines dragit sig ur verkställandet av deportationen.

De två irakierna skulle egentligen ha deporteras redan i lördags. Men då piloterna från SAS förstod att det rörde sig om tvångsavvisningar vägrade de att ta ombord irakierna. Biljetterna bokades då om till Turkish Airlines i onsdags. Men efter att ett stort antal människor kontaktat Turkish Airlines med uppmaningen att flygbolaget inte skulle medverka i deportationen, drog sig flygbolaget ur innan avvisningen skulle ske.

Aktivister från Aktion mot deportation i Göteborg och Skåne har funnits på plats utanför förvaringen i Kållered i veckan. De menar att det är fel att det ska vara flygbolagens och piloternas uppgift att genomföra beslut som har dömts ut som människorättskränkande av Europarådet, FN, Amnesty och andra organisationer som värnar mänskliga rättigheter. De betonar samtidigt att de beundrar piloternas och den övriga personalens civilkurage, och att de önskar att fler vågade agera.

De två asylsökande är nu kvar på förvaret i Kållered tillsammans med andra irakiska flyktingar som väntar på en massdeportation som planeras ske i slutet av maj.

Källor: ingenillegal.org och aktionmotdeportation.se

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: