Kommuner brister i stöd till ungdomar

2011-05-06 | FemPers padlock

INRIKES

FAKTA/RAPPORT

I skollagen står det att ”En hemkommun skall löpande hålla sig informerad om hur de ungdomar i kommunen som fullgjort sin skolplikt men som inte fyllt 20 år är sysselsatta, i syfte att kunna erbjuda dem lämpliga individuella åtgärder”.

Det kallas för det kommunala informationsansvaret eller uppföljningsansvaret. Kommunernas skyldighet förtydligades i skollagen 2005.

Skolverkets rapport finns att läsa (som pdf) på deras deras hemsida.

I en ny rapport från Skolverket framgår att var tredje kommun i landet inte lever upp till skollagens krav på att ha en handlingsplan för de ungdomar under 20 år som inte studerar. Flera kommuner följer inte ens upp vad dessa ungdomar gör på dagarna, vilket kommunerna har skyldighet att göra.

Trots att så många kommuner inte lever upp till lagen är resultatet ändå en förbättring jämfört med den senaste uppföljningen. 2006 hade inte ens hälften av kommunerna någon handlingsplan för arbetet med dessa ungdomar.

– Många kommuner upplever att det är svårt både att få kontakt med ungdomarna och att kunna erbjuda dem bra åtgärder. Ofta handlar det om ungdomar som har hoppat av gymnasieskolan och det är inte alla som vill tillbaka dit igen, säger Helena Wintgren, undervisningsråd på Skolverket i ett pressmeddelande.

Men det är också en fråga om förebyggande arbete i gymnasieskolorna. Kommunernas ansvar skulle bli mindre om antalet elever som avbryter sina gymnasiestudier minskade. De elever som riskerar att inte klara gymnasieskolan måste därmed få det extra stöd som de har rätt till.

– Där finns det mycket att göra. Vi har tidigare sett att gymnasieskolan inte är tillräckligt bra på att stödja elever i behov av särskilt stöd, säger Karolina Österlind, undervisningsråd på Skolverket.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: