Ny metod för samarbetssamtal

2011-04-29 | FemPers padlock

INRIKES

Hela utredningen ”Jag kunde berätta om allt det svåra” En undersökning av våld och samarbetssamtal på Familjerättsbyrån i Göteborg

Familjerättsbyrån i Göteborg jobbar med frågor om vårdnad, boende och umgänge för barn med föräldrar som inte lever ihop. En viktig arbetsmetod är frivilliga samarbetssamtal.

Sedan hösten 2008 träffar Familjerättsbyrån först bägge parterna i enskilda samtal innan de har gemensamma samarbetssamtal. I enskilda samtal blir det mycket lättare att tala om svåra och känsliga frågor, som till exempel våld. En undersökning av de 167 par som gått i samtal enligt den nya metoden visar att 37 procent av kvinnorna och 17 procent av männen upplevt våld.

För kvinnorna gällde det nästan enbart våld från en man som de har eller har haft en relation med.

 Familjerättsbyrån tycker att arbetsmetoden fungerat bra, men att den kan bli betydligt bättre. De menar själva att de har brustit i att anpassa formerna för de fortsatta samtalen i de fall där det förekommit våld, till exempel när det gäller säkerheten. Det är en allvarlig brist, eftersom kvinnors liv kan stå på spel.

Men de menar samtidigt att de har hittat en fungerande metod för att få fram förekomsten av våld. De tycker också att de inledande enskilda samtalen har haft goda effekter på de fortsatta samarbetssamtalen, oavsett om våld förekommit eller inte.

Källa: Göteborgs Stad www.vartgoteborg.se

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: