Facken avväpnas i Paraguay

2011-04-29 | padlock

EKONOMI

Diskriminering mot kvinnor, ursprungsbefolkning, funktionshindrade, HIV-smittade och homosexuella är vanligt förekommande på arbetsplatser i Paraguay.

Det framgår av en rapport från ITUC – International Trade Union Confederation – om arbetsvillkoren i landet. Rapportförfattarna menar att Paraguays regering inte kraftfullt nog skyddar lagarna om fackföreningars rättigheter.

Förföljs

Rapporten visar att - trots att arbetare har rätt att i viss utsträckning organisera sig, föra kollektiva förhandlingar och att strejka - så finns stora begränsningar i hur dessa rättigheter kan utnyttjas i praktiken. Många fall av anti-facklig diskriminering och förföljelser mot fackligt aktiva har rapporterats. Rapporten visar också att många av dessa brott aldrig blir rättsärenden. Beräkningar visar att hälften av landets barn arbetar. Huvudsakligen inom jordbruk eller tillverkning, som gatuförsäljare eller som hushållshjälp.

Tvångsarbete

Tvångsarbete är också vanligt, oftast i form av att arbeta av skulder och tvångsprostitution. Speciellt vanligt är detta i regionen Chaco, och berör då främst ursprungsbefolkningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: