Dela på bördorna – och avdragen

2011-04-29 | FemPers padlock

EKONOMI

Om man ser att det inte går att utnyttja skattreduktionen fullt ut för att man har tjänat mindre än vad som var tänkt, kan en del av skattereduktionen flyttas över till maken eller makan, uppger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, i di.se.

Om två personer som bor ihop har fått t ex 20.000 kronor var i skattereduktion, men den ena bara kan utnyttja 15.000 kronor av skattereduktionen, kan 5.000 kronor flyttas över till partnern. Allt som behöver göras är att skriva detta under övriga upplysningar i deklarationen. Bara man tillhör samma hushållsgemenskap kan husavdraget fördelas om, inom hushållet. Det går också att maximera husavdraget i deklarationen genom att dela upp ränteutgifterna för bostadslånet mellan sig som makar.

Men det går inte att omfördela skattereduktionen om man är ett par syskon som äger en sommarstuga ihop.

di.se har även pratat med Ylva Yngvesson som är privatekonom på Swedbank. Hon tipsar om att den som har lägre inkomst och inte får fullt husavdrag kan flytta över en del av ränteutgifterna till sin partner. Den med lägre inkomst får då betala mer i skatt och kan därmed få större skattereduktion.

För att det ska vara möjligt krävs att båda står på lånet.

Att omfördela ränteutgifterna mellan sig kan vara en bra idé. Det tycker även den tredje kvinnan som di.se har talat med: Gunilla Nyström, privatekonom på SEB. Om den ena partnern redan har kommit upp i den maximala skattereduktionen på 50.000 kronor och det därför inte går att skjuta över mer av avdraget på den personen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: