Äktenskap allt vanligare

2011-04-29 | Annette Wallqvist padlock

INRIKES

Ny forskning visar att äktenskap blir allt vanligare bland såväl homosexuella som heterosexuella par.

Ett tydligt mönster är att personer i samkönade par bär sig åt på ungefär samma sätt som de i par av olika kön.

Det betyder bland annat att det är vanligare att lesbiska kvinnor gifter sig än att gaypar gör det. Men det är också vanligare att äktenskap mellan två kvinnor upplöses än äktenskap mellan två män.

Det visar forskning som gjorts inom ramen för Linnaeus Center on Social Policy and Family Dynamics in Europe (SPaDE) vid Stockholms universitet.

– Våra data visar att kvinnor ställer höga krav på sina relationer och är mer benägna än män att avsluta dem om de inte fungerar, säger Gunnar Andersson som är professor i demografi.

När homosexuellas rättigheter till registrerat partnerskap började diskuteras i Skandinavien spreds en oro på vissa håll, kanske framförallt i USA, för att det ytterligare skulle försvaga äktenskapets roll som social institution. Men farhågorna har kommit på skam. Istället har äktenskap på senare tid kommit att bli en allt vanligare samlevnadsform, både i Sverige och i övriga Norden. Och det gäller oavsett om paren är samkönade eller av olika kön.

Det kan vara en konsekvens av att äktenskapet har moderniserats i och med att det blivit tillgängligt även för samkönade par.

– De könsneutrala äktenskapen är en demokratisering och en anpassning till samhället som jag tror upplevs som positiv av många, menar Gunnar Andersson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: