Mer kulturpengar till pojkar

2011-04-21 | Helena Brors padlock

KULTUR

Dagens Nyheter meddelar att en merpart av det statliga stödet till ungas kulturutövande allokeras till pojkars verksamheter. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport När var hur – om ungas kultur domineras fritidsaktiviteterna slöjd, bildskapande och skrivande av flickor.

Pojkar är i majoritet på musikskolor och det är även musicerande som är mest offentligt finansierat. Därtill konstateras i rapporten att pojkar får en större del av stödet inom idrotten eftersom fler pojkar än flickor idkar föreningsidrotter.

Skillnaderna mellan könen är mer påtagliga i socioekonomiskt utsatta områden. Där är pojkarna aktiva i minst samma utsträckning som i riket som helhet.

Flickorna är däremot aktiva i mindre utsträckning inom idrott/motion, 65 procent motionerar/idrottar aldrig i klubb eller förening jämfört med 55 procent i riket som helhet, berättar DN.

De är också generellt i mindre utsträckning aktiva utanför klubb- och föreningslivet. Drygt en tredjedel, 34 procent, av flickona idrottar/motionerar aldrig utanför detta jämfört med 13 procent i riket som helhet.

Bland unga i snarlika områden finns 20 procent som varken idrottar/motionerar i en klubb/förening eller oorganiserat (12 procent av pojkarna och 27 procent av flickorna). Inaktiviteten är högre i gruppen 20–25 år där andelen är 24 procent för gruppen som helhet och 29 procent bland flickorna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: