Kvinnor mer fackligt aktiva

2011-04-21 | Gerda Christenson padlock

INRIKES

FAKTA/SCB

SCB:s undersökningar om levnadsförhållanden är riksomfattande och har ett årligt urval av cirka 7 500 personer från 16 år och uppåt. Mellan 1975 och 2005 var intervjumetoden huvudsakligen besöksintervjuer. Sedan 2007 görs i stort sett samtliga intervjuer per telefon. Svaren redovisas i grupper utifrån kön, ålder, hushållstyp, svensk eller utländsk bakgrund, utbildningsnivå, socioekonomisk grupp och kommungrupp.

Läs hela rapporten här: Your text to link...

Att vara med i föreningar är självklart för de flesta i Sverige. 8 av 10 i den vuxna befolkningen (16 år och äldre) är medlemmar i minst en förening. Det konstaterar SCB (Statistiska centralbyrån) i sin nyutkomna rapport Medborgerliga aktiviteter 2008-2009.

Vilka föreningar folk väljer att aktivera sig i skiljer sig naturligtvis åt. Kvinnor är oftare än män med i någon fredsorganisation, humanitär hjälporganisation eller annan grupp för internationella frågor. Det är också fler kvinnor än män som är med i en fackförening, och som är fackligt aktiva. Kvinnor är dessutom mer kulturellt engagerade än män. Det gäller i alla ålder, men särskilt de som är 65 år eller äldre – äldre kvinnor är oftare aktiva i både kultur-, musik-, dans- och teaterföreningar samt i pensionärsföreningar av olika slag.

Till skillnad från kvinnor är män oftare med i politiska partier och i idrotts- eller friluftsföreningar. Det är också fler män än kvinnor som uppger att de för det mesta deltar i diskussioner och säger sin åsikt när samtal kommer in på politik.

Samtidigt är det fler kvinnor än män – i alla åldrar – som uttrycker sin åsikt genom att skriva på namninsamlingar för att stödja eller protestera mot något.

Men i två fall svarade kvinnor och män lika. Aktiviteter som att gå och demonstrera och att skriva insändare till tidningar gör kvinnor och män i lika stor utsträckning.

Förutom skillnader mellan könen redovisar SCB även skillnader utifrån svensk eller utländsk bakgrund samt utifrån ålder, utbildningsnivå och klass.

Källa: SCB

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: