Tunisien visar vägen igen

2011-04-15 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

I måndags fattades det historiska beslutet. När Tunisien väljer en konstituerande församling den 24 juli i år måste partierna ha lika många män som kvinnor på varvade listor. Annars ogiltigförklaras listorna.

Läs också:

Ett avgörande beslut för Tunisiens framtid

Beslutet välkomnades enligt nyhetsbyrån AFP och Middle East Online av alla medlemmar, inklusive representanter för islamiströrelsen Ennahda, i den högkommission som är ansvarig för att planera det kommande valet och i praktiken fungerar som ett interimsparlament.

Det vara bara en medlem av de 155 i högkommissionen som hade invändningar. En kvinna anförde att kravet på jämställdhet skulle missgynna grupperingar med få kvinnor i sina led, med risken att de tar in kvinnor enbart som "utsmyckning".

En välkänd människorättsaktivist i högkommissionen, Mokhtar Yahyaoui, kallar dagen historisk:

”Vi har befriats från alla tvivel på vår beslutsamhet att bygga demokratin så att vi får se födelsen av en ny regim i Tunisien. Kvinnors medverkan i beslutsfattande är ett historiskt beslut.”

En domare som sitter med i kommissionen säger till AFP: ”Det här är ett väldigt viktigt steg. Allt som har bestämts i dag kommer att betraktas som en referenspunkt i framtiden och principen om jämställdhet är i sanning revolutionär. Det här visar att det pågår en revolution i tunisiernas sinnen.”

Större diskussioner blev det om en bestämmelse i förordningen som från valet utestänger kandidater som de senaste tio åren tjänstgjort i regeringen eller den utkastade presidenten Zine El Abidine Ben Alis tidigare regeringsparti Constitutional Democratic Rally.

Syftet med valet är att utse en konstituterande församling, vars uppdrag blir att formulera landets nya konstitution. Den nuvarande konstitutionen formades av Ben Ali för Ben Ali, konstaterar bloggaren Le Western culturel, som också uppger att ett 50-tal partier har anmält sig till valet, men att färre än så förväntas genomföra någon valkampanj eftersom det är kostsamt.

Valsystemet med proportionell representation kommer att gynna småpartier. De varvade listorna tillförsäkrar att den nya konstitutionen kommer att tas fram av både kvinnor och män. Förra veckan beslöt kommissionen också att tillsätta en oberoende valkommission med tolv medlemmar, en åtgärd som måste godkännas av interimsregeringen.

EU:s höga representant för utrikes frågor Catherine Ashton välkomnar beslutet och hennes talesperson har utfärdat följande uttalande:

”Kvinnor har spelat en central roll i revolutionen. Nu har Tunisien chansen att ytterligare konsolidera jämställdhet mellan könen och sätta stopp för alla former av diskriminering mot kvinnor i lag och i praktik. Genom att placera de här principerna i hjärtat av alla pågående politiska reformer kan Tunisien vara en innovativ ledstjärna i regionen och även andra”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: