Kenza Drider pratar med pressen vid Notre Dame, Paris, 11 april 2011.

Spända reaktioner på franskt slöjförbud

2011-04-15 | Torun Börtz padlock

UTRIKES

Från och med i måndags är det förbjudet att visa sig i heltäcknade slöja i Frankrike. De första kvinnorna har redan gripits på grund av sin heltäckande klädsel sedan den nya lagen trädde i kraft.

Läs också:

Samma förtryck i olika skepnad

Två kvinnor greps i måndags när de genomförde en oanmäld demonstration framför Notre Dame i Paris. En kvinna i Parisförorten Saint-Denis har också tagits med till polisstationen, där hon tog av sig slöjan. Några böter behövde hon dock inte betala den här gången.

Enligt lagen kan den kvinna som bär heltäckande slöja dömas till 150 euro i böter eller till att delta i en ”medborgarkurs”. En man som på olika sätt tvingar en kvinna att bära nikab eller burka kan dömas till ett års fängelse och 30 000 euro i böter.

Jämlikhetsfråga

Den nya lagen, som föregicks av en utdragen och hetsig debatt, har splittrat de politiska lägren. Det var till slut den mest hårdföra linjen inom regeringspartiet UMP som fick gehör och därför är det numera helt och hållet förbjudet att visa sig ute i nikab och burka på alla offentliga platser.

Argumenten för att införa lagen var flera. Ett var att stoppa uttryck för islamistisk extremism och visa att den inte har sin plats i Frankrike. Ett annat att personer i heltäckande kläder är oidentifierbara och därmed utgör en potentiell säkerhetsrisk. Förespråkarna har också framfört jämlikhet och mänskliga rättigheter som argument för en lag. Utgångspunkten var att många av de kvinnor det gäller tvingas bära heltäckande slöja och att man genom en lag skulle hjälpa dem att frigöra sig.

Stigmatiserande

Men osäkerheten kring lagens effekter är stor. För det första berör den en mycket liten grupp kvinnor. Av Frankrikes omkring fem miljoner muslimer bär högst 2 000 heltäckande slöja. Många av dem har dessutom konverterat till islam i vuxen ålder och bär heltäckande slöja på grund av stark övertygelse. Många av dem verkar därför inte vara beredda att lätta på klädseln.

Andra tenderar att hålla sig hemma istället för att gå ut och riskerar paradoxalt nog att bli än mer isolerade från resten av samhället än tidigare.

Den stora majoriteten av franska muslimer, som inte omfattas av lagen, känner däremot att lagen ändå stigmatiserar dem som grupp och att de på nytt pekas ut som avvikande.

Krig mot Frankrike

Ute på fältet är polisen dessutom osäker på hur lagen ska omvandlas från teori till praktik.

Poliserna ute i många bostadsområden vet precis vilka kvinnor det gäller, men att gång på gång bötfälla de här kvinnorna riskerar istället att skapa spänningar och i värsta fall våldsamheter i vissa förortskvarter.

Den franska lagen har dessutom redan skapat oroväckande reaktioner. På flera islamistiska hemsidor och diskussionsforum uppmanas till krig mot Frankrike. Medan somliga föreslår ekonomiskt stöd till de kvinnor som tvingas betala böter anser andra att man istället ska samla in pengar till självmordsattentat i Frankrike.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: