Livlig debatt om sexköp i Frankrike

2011-04-15 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

3 000 euro i böter och sex månaders fängelse. Det föreslås kunna bli straffet för sexköp i ett förslag som en grupp parlamentariker i Frankrike lagt fram efter att ha studerat frågan. Förslaget framfördes efter en presentation av deras studie Utkrävandet av ansvar. Slutet på myten om det äldsta yrket i världen där över 200 personer med olika perspektiv på prostitutionen har intervjuats. Parlamentarikerna har också besökt flera olika länder och till slut fastnat för den svenska modellen. Bland dem finns både socialister och företrädare för regeringspartiet.

”Vi måste förklara för våra söner att människokroppen varken ska köpas eller hyras. Och upprepa för kunderna att sexköp uppmuntrar till människohandel och med den förknippade fasor.” framhåller de i en artikel på organisationen APRAMP:s hemsida.

Förslaget ska debatteras i parlamentet inom några månader och har väckt livlig debatt i Frankrike.

Motståndarna anser antingen att det är ett slag i luften, eller att staten inte ska begränsa individers fria vilja. Omkring 20 000 personer säljer sex i Frankrike och 80 procent av dem är kvinnor enligt regeringens uppskattningar.

Inrikesminister Claude Guéant är tveksam till förslaget och säger att: ”Det är svårt att göra ett brott av det kunden gör när prostitutionen i sig inte betraktas som ett brott i Frankrike.”

Desto mer intressant blir argumenteringen när samma regering just infört ett förbud mot att bära heltäckande slöja för att skydda kvinnor från förtryck. Och regeringen är inte samstämmig i frågan. Solidaritetsministern Rosely Bachelot är för ett förbud mot sexköp. Hon anser att frivillig prostitution inte existerar.

Och en fråga som alltid infinner sig är hur sexköparen kan veta vilken sort det i så fall handlar om och på vilket sätt sexköpare tar ansvara för att inte bidra till människohandel. En ung kvinna från Moldavien som kidnappades vid 17 års ålder och tvingades sälja sex i England vittnar i The Guardian om att ingen av sexköparna hon utsattes för brydde sig om när hon grät, eftersom hon inte kunde språket och inte kunde berätta att hon levde under dödshot.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: