I afton - Ladyfest!

2011-04-15 | Katerina Nilsson padlock

KULTUR

FAKTA:

Ladyfest är ett världsomspännande koncept med ett åttiotal olika Ladyfest-grupper i över 30 länder. Varje grupp bestämmer själva hur de vill lägga upp sitt arbete och vad de vill göra för typ av arrangemang, men alla har samma mål - att ge kvinnor inom kulturlivet lika stort utrymme som män

.

Fredagskvällen på Inkonst den 15 april går enligt arrangörerna i dansens tecken med Gnucci Banana, La Fleur (från dj-duon Housewives) och Göteborgsduon DJ Yrla & Karolinek. På lördagen den 16 april är det aktiviteter och framträdanden under hela dagen på Palladium med Anna von Hausswolff, Moa Svan, Liv Strömqvist, Hunt, workshops, teater och bokbord.

På lördagen den 16e april arrangeras även Ladyfest Göteborg på klubben Yaki-Da på Storgatan 47 mellan 22.00-04.00. Gnucci Banana och Lovisa Negga uppträder och DJ:s är La Fleur, Sandra Mosh, Vit Katt, Klara Grape, Klubb Guld och Yrla

Ikväll, den 15 april, är det dags för tvådagarsfestivalen Ladyfest att gå av stapeln i Malmö. Avsikten är att verka för en jämställd kulturscen och genom återkommande arrangemang uppmärksamma och öka medvetenheten kring rådande normer inom kultursektorn.



Tereza Franzén, en av arrangörerna av ladyfest, varför arrangeras ladyfest?

– Vi i arrangörsgruppen tyckte att vi hade ett behov av att få ta plats i den kulturella sfären, något som vi tycker vi kan uppnå genom ladyfest.



Finns inte den plasten?

– Nej, inte riktigt. Det finns lite plats, men vi vill att den ska finnas helt självklart. Ett sätt att uppnå det är att helt enkelt ha ett 50-50 tänk, något som vi vill göra rumsrent. Överlag så känner vi att vi kör i medvind i Malmö, det finns ingen som motarbetar oss med ladyfest. Det blir bättre och bättre.



Vad är det för fel på kultursektorn?

– Det är ju inte fel på just kultursektorn i sig, problemen finns i hela samhället. Men nu är det så att vi har ett starkt kulturintresse och arbetar inom kultursektorn i ett patriarkalt samhälle. Vi känner helt enkelt att det är där vi kan verka och påverka. Vi som jobbar med ladyfest är som individer engagerade även inom andra sektorer, och vi vill med ladyfest göra ett inlägg i den allmänna debatten.



Hur verkar man för en jämställd kulturscen?

– Vår arbetsgrupp är separatistisk och vi bokar främst kvinnliga aktörer. Vi vill skapa debatt och då måste man ta till extrema arbetssätt, men samtidigt är det inte ett matriarkat som eftersträvas. Akterna vi har bokat är inte bara kvinnor, Banditteatern till exempel består av två män och två kvinnor. Anna von Hausswolffs band består av män också. Vi tror heller inte på att exkludera männen, feminismen handlar om att alla måste vara med.



Hur har ni tänkt med programmet?

– Vi ville ha bra akter, helt enkelt. Så vi har bokat sådant som vi tycker är grymt och bra. Vi har även tänkt på hur vi ska nå en större målgrupp. På fredagen på Inkonst är det mer av ett klassiskt klubbstuk. Lördagen på Palladium har ett dagsschema med fler aktiviteter, så att så många som möjligt ska känna att det finns något för just dem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: