Tidning ångrar sexistisk artikel

2011-04-08 | FemPers padlock

UTRIKES

Den spanska dagstidningen El Mundo drar tillbaka en artikel som likställer kvinnomord med otrohet.

Från början publicerades artikeln på den kontroversiella journalisten och bloggaren Salvador Sostres blog. Han säger sig förstå den ”smärta” och ”desperation” som gjorde att den unge mördaren ströp sin gravida flickvän. Tidningens chefredaktör, Pedro J Ramírez, förklarar att ”Det oacceptabla med Sostres text är att han använder samma begrepp – våld – för mordet och för flickvännens otrohet och uppbrott.”

Rubriken på artikeln är Un chico normal (En normal kille).

En våg av indignation och protester via internet fick El Mundo att dra tillbaka artikeln och be om ursäkt för att den publicerades.

Laura Seara har som minister för bland annat jämställdhetsfrågor tagit skarpt avstånd från publiceringen och uppmanat tidningen att vidta kraftfulla åtgärder mot medarbetaren, Sostre.

Miguel Lorente, ansvarig för den spanska regeringens arbete mot könsrelaterat våld, anser att resonemanget i artikeln är oacceptabelt.

”Att tolka och värdera en kvinnas beslut, en kvinnas frihet att stanna eller inte i en parrelation som våld mot mannen är att rättfärdiga de våldsamma männens inställning”, säger han i ett uttalande.

Redaktionen på El Mundo håller med och kräver i ett öppet brev till Pedro J Ramírez, undertecknat av i princip samtliga medarbetare, att samarbetet med Sostre upphör.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: