Inget mera blod

2011-04-08 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES


No más sangre! Inget mera blod! Så ropade demonstranterna som hörsammat poeten Javier Sicilias öppna brev mot det urskillningslösa våldet i Mexiko efter mordet på hans son Juan Francisco Sicilia.

Läs också:

Hon blev van vid att mörda

Det var på onsdagen den 6 april som Javier Sicilia och anslutande organisationer hade kallat till manifestationer i ett 30-tal städer runtom i Mexiko. Stöddemonstrationer hölls även i Buenos Aires, Köpenhamn, Los Angeles, New York, Barcelona, Ottawa, Paris, Santiago och Vancouver.

Samma dag upptäcktes en massgrav med 59 lik i närheten av San Fernando vid gränsen till USA. På nästan exakt samma plats hittades 72 mördade migranter i augusti 2010.

Sedan den mexikanska regeringen 2006 inledde en våldsam offensiv mot knarkkartellerna i landet har 34 000 människors liv gått till spillo. Flera av de som protesterade på onsdagen anklagade regeringen för att ha orsakat våldsspiralen, som framför allt tar livet och framtiden från de unga.

”I dag student, i morgon lik.” stod det på ett av plakaten”.

Uppslutningen varierade, och det finns de som varnar för att människor resignerat inför våldet. Javier Sicilia skriver också i sitt öppna brev om hur hans son blev ett i raden offer för meningslösa mord, och att dödandet redan blivit en statistisk och administrativ fråga, som människor bara ska vänja sig vid.

I brevet riktar han skarp kritik mot politikernas handfallenhet, de kriminellas brutalitet och myndigheternas medlöperi, och han blev inbjuden till ett två timmar långt möte där presidenten informerade om utredningsläget och den federala regeringens beredskap att bidra i arbete.

Javier Sicilia lämnade inga kommentarer efter mötet, men en talesperson för familjen berättade att mötet varit rättframt och Sicilia framfört sin kritik. Det är inte första gången som en massaker i landet väckt ett ramaskri från anhöriga och de organisationer som kämpar för fred, rättvisa och ett slut på våldet.

Det är inte första gången folket i Mexiko fått nog. Och tyvärr lär det inte heller vara den sista. Endast fyra månader har gått sedan Maricela Escobedo mördades för att hon vägrade ge upp kampen om rättvisa för sin mördade dotter Rubí.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: