Danskt läkemedel blir ledande avrättningsdrog i USA

2011-04-08 | Helena Brors padlock

EKONOMI

Det danska läkemedelsföretaget Lundbeck är på god väg att bli ledande distributör av avrättningsdroger i USA. Arizonas kriminalnämnd har beslutat att den danska koncernens preparat, pentobarbital, även framöver ska användas vid statliga avrättningar.

Arizona är den femte delstaten, efter Mississippi, Texas, Oklahoma och Ohio, som slopar den gängse dödscocktailen på tiopentalnatrium. Dödscocktailen påstås söva offret, innan substansen pankuroniumbromid paralyserar musklerna och kaliumklorid stoppar hjärtat. Denna ska ersättas av Lundbecks pentobarbital, ett medel avsett som skydd vid livshotande epilepsi, i ett delvis experimentellt förfarande.

Lundbecks styrelse har övervägt att införa så kallade slutförbrukaravtal där de som köper preparatet skulle förbinda sig att inte sälja det vidare till avrättningar. Företagets chefer var emellertid oroliga för att deras distributörer skulle ogilla kontraktsändringarna och avstår från åtgärder.

Tisdagen den 5 april skulle den dödsdömde fången Cleve Foster ha avrättats i Texas. Han beviljades dock uppskov med verkställighet av Högsta domstolen, bland annat eftersom den administrativa övergången från tiopentalnatrium till pentobarbital kan bryta mot delstatens öppenhetslagar.

I Danmark avskaffades dödsstraff för brott i fredstid 1933.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: