850 miljoner till Nordafrika och Mellanöstern

2011-04-08 | padlock

EKONOMI

På grund av händelseutvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika har regeringen i dagarna fattat beslut om utökade insatser i regionen, med betoning på stöd till demokrati och mänskliga rättigheter.

Regeringens samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Mellanöstern och Nordafrika 2010-2015, som Sida har i uppdrag att genomföra, tillförs 100 miljoner årligen 2011 och 2012.

Detta gör det möjligt att förstärka regionala insatser på områdena demokrati och mänskliga rättigheter (MR), regional ekonomisk integration och hållbar användning av gränsöverskridande vattenresurser. Av de medel som nu tillförs öronmärks 40 miljoner för bilaterala demokrati- och MR-insatser i enskilda länder i regionen, uppger UD.

Det totala strategibeloppet kommer därmed att uppgå till cirka 850 miljoner kronor under perioden.

Openaid.se

Samma dag som utökningen av biståndet till Mellanöster och Nordafrika meddelades lanserade Utrikesdepartementet openaid.se en informationstjänst där alla kan ta del av både detaljerad och aggregerad information om svenskt bistånd.

Tjänsten är ett samarbete mellan UD och Sida. Målet är att öka transparensen och tillämpa offentlighetsprincipen på ett modernare sätt inom det svenska biståndet. Vem som helst ska kunna följa hela biståndskedjan från beredning av biståndsinsatser, via beslut och rapporter till utvärdering av insatsernas resultat, meddelar UD i ett pressmeddelande.

Det finns nu aktuell biståndsinformation från 2007 till och med 2010, och innehållet fylls kontinuerligt på. Dessutom finns historiska data från 1970-talet till och med 1990-talet. Från början av 2000-talet blir informationen alltmer fyllig. Openaid.se visar data på främst insatsnivå, vilket gör att man kan följa olika insatser och dess komponenter på både land- och sektornivå.

Arbetsverktyg

Med openaid.se blir Sverige en föregångare genom att samla offentliga handlingar och dokument ur UD och Sidas arkiv och redovisningssystem och lägga fram dem för alla som vill ta del av det, konstaterar UD.

På sikt kommer tjänsten också att utökas till att omfatta biståndsinformation från alla svenska, skattefinansierade, parter som är engagerade i utvecklingssamarbetet.

De dokument och uppgifter som återfinns i informationstjänsten görs tillgängliga så som de finns i arkiven, och är att jämföra med att begära ut handlingen från respektive myndighet.

Openaid.se är inte bara öppen för alla att söka i, utan man ger också fristående utvecklare redskapen att skapa egna tjänster utifrån biståndsdata. Den lanseras som en betaversion och utvecklingen av tjänsten fortsätter parallellt med att den nu tas i bruk.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: