Rut-avdrag inget för ensamstående

2011-04-01 | FemPers padlock

EKONOMI

Ett av de borgerliga partiernas främsta argument för att införa rut-avdrag var att det skulle underlätta för barnfamiljer. Men en undersökning som Svenska Dagbladet har gjort visar att det inte gäller alla – det är traditionella kärnfamiljer med två heltidsarbetande föräldrar som utnyttjar rut-avdraget. De som skulle behöva mest stöd, dvs de som lever ensamma med sina barn, har inte råd.

Det finns ingen statistik över vilka som använder sig av RUT-avdrag för barnvaktstjänster. Därför frågade SvD åtta av de största barnvaktsförmedlingarna och fyra hemserviceföretag som erbjuder barnvaktstjänster vilka deras kunder är. Alla svarade likadant: Den typiska kunden är en familj med två heltidsarbetande föräldrar. Att ensamstående beställer barnvakt hör till undantagen.

Tillsammans med Makalösa föräldrar gjorde SvD också en enkät till föreningens i huvudsak ensamstående medlemmar. Knappt en halv procent svarade att de hade utnyttjat rut-avdraget för barnvaktstjänster. De flesta svarade att de inte hade råd – det är inte rimligt att betala barnvakt för att kunna jobba när man själv inte tjänar så mycket.

Makalösa föräldrars generalsekreterare Sophia Lövgren uppgav samtidigt till SvD att just barnpassning inte är det mest akuta behovet hos medlemmarna. I stället efterfrågar många hjälp som gör att de skulle kunna vara mer med sina barn, inte mindre.

Källa: SvD

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: