Kräver 100 miljoner dollar för diskriminering

2011-04-01 | Gunnel Johnson padlock

EKONOMI

Bayer AB har stämts av sex kvinnor, anställda och tidigare anställda, för utebliven lön och förmåner. Flera stora företag i USA är föremål för liknande processer, och nyligen dömdes läkemedelsföretaget Novartis att betala 253 miljoner dollar för diskriminering på grund av kön.

Kvinnorna arbetar vid en amerikansk enhet av Bayer och har lämnat in en grupptalan. De hävdar att de utsatts för könsdiskriminering avseende lön, avancemang och behandlingen av gravida och mödrar. Anmälarna, som är kvinnor på mellanchefsnivå och uppåt, hävdar att den mansdominerade ledningsgruppen har skapat en kvinnofientlig miljö med signalen att män var att föredra i ledande positioner. Kvinnor beskrevs som opålitliga, obeslutsamma och intriganta med humörsvängningar.

Bayer nekar

I anmälan ges också exempel på uttalad fientlighet mot graviditet och mödraskap. Till exempel förvägrades kvinnor som tog ut mammaledighet befordran. En chef ska ha hävdat att ”han måste sluta att anställa kvinnor i fertil ålder”. Bayer nekar enligt Reuters till alla anklagelser om könsdiskriminering. Företaget säger sig vara uttalat icke-diskriminerade och stå för lika behandling av alla anställda.

Anmälan är den senaste i en rad av gruppanmälningar om könsdiskriminering mot kvinnor som väckts av Sanford Wittels & Heisler mot stora företag. Tidigare anmälningar omfattar bl a ett försäkringsbolag och en stor annonsbyrå där byråns glastak kallas ”cementvägg”.

Skyller på lågkonjunktur

Katherine Kimpel är anmälarnas jurist i saken mot Bayer. I en intervju med Reuters Legal menar hon att nedgången i ekonomin förklarar det stora antalet fall just nu. Företagen tror att de kan komma undan med diskriminering och annat oönskat beteende med hänvisning till dåliga tider. Det var Kimpel som i maj förra året vann ett könsdiskrimineringsmål mot läkemedelsföretaget Novartis AG. Anmälarna tilldömdes då ett skadestånd på 253 miljoner dollar.

Det största målet gäller Wal-Mart Stores v. Dukes där förhandlingarna i Supreme Court inleddes den 29 mars. Hr många som ska omfattas är en omdebatterad fråga. Anmälaren hävdar att det rör över en miljon kvinnliga anställda, medan Wal-Mart menar att grupptalan inte är relevant då det handlar om olika befattningar under olika chefer spridda över hela landet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: