Jazzkatt med bättre könsbalans

2011-04-01 | Katarina Andersson padlock

KULTUR

Elin Larsson har fått fina recensioner för sina nya skiva och tilldelades i förra veckan Sveriges Radios utmärkelse Jazzkatten i kategorin Årets grupp. Saxofonisten delar äran med bland andra Lina Nyberg som blev Årets musiker.

Årets Jazzkatter tillföll kvinnor i fyra av de fem kategorierna. Förra året var Elin Larsson ensam tjej bland pristagarna, då som Årets nykomling, men könsfördelningen har på det stora hela blivit mindre skev jämfört med Jazzkattens första år.

Priset instiftades 1993 och de kvinnliga vinnarna har oftast varit sångerskor, som Rebecka Törnqvist och Victoria Tolstoy, men kvinnliga instrumentalister lyste med sin frånvaro (för att inte tala om manliga vokalister – finns de?).

För några år sedan kritiserades priset för sin låga representation av kvinnor i nomineringarna och mansdominansen i juryn ansågs vara en bidragande orsak. 2008 gjordes hela konceptet om och juryn består idag av sex personer: Sofia Jernberg, Thomas Jäderlund, Susanna Lindeborg, Bengt Strokirk, Lennart Strömbäck och Ingrid Strömdahl. 
Lars-Göran Ulander från P2:s Jazzradion är ordförande.



2011 års jazzkatter:

Årets kompositör: Norrbotten Big Bands konstnärliga ledare Ann-Sofi Söderqvist

Årets grupp: Elin Larsson Group

Årets nykomling: Pianisten Naoko Sakata

Årets musiker Sångerskan Lina Nyberg

Årets Guldkatt: Slagverkaren Bengt "Beche" Berger

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: