Jämställdhet i börsbolag stannade upp

2011-04-01 | FemPers padlock

EKONOMI

Nyintroducerade börsbolag sticker ut med nästan tio procentenheter fler kvinnor i sina styrelser än de äldre bolagen. Samtidigt visar en färsk genomgång från Sis Ägarservice att andelen kvinnor i styrelser för övriga bolag har avstannat för första gången på tio år, uppger Dagens Industri.

Sis Ägarservice har gått igenom 111 av de 222 svenska börsbolagen. I 21 av de undersökta bolagen har andelen kvinnor i styrelsen ökat, i 21 har den minskat och i övriga företag är styrelsesammansättningen oförändrad. Andelen kvinnor i styrelserna är 22,2 procent, samma siffra som förra året. Ökningen av andelen kvinnor i börsbolagens styrelser kan alltså ha stannat av. Lars Erik Forsgårdh, ordförande för Styrelseakademien, har ändå förhoppningar om att Sverige ska bli ´bäst i världen vad gäller kvinnor i bolagsstyrelser.

”Jag har sett siffror som visar att om varje bolag skulle ta med en ny kvinna i sin styrelse så skulle vi ha 30 procent kvinnliga styrelsemedlemmar. Det skulle göra oss bäst i världen”, säger han till Dagens Industri.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: