”EU måste bidra till uppbyggnaden av Nordafrika”

2011-04-01 | Christine Ruge Bentzen padlock

EKONOMI

EU bör bidra med flera miljarder euro för att utveckla Libyens, Egyptens och Tunisiens ekonomier, anser EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton. En del av pengarna kan tas från EU:s egna medel. Europeiska investeringsbanken och Europeiska banken kan bidra med resten, för återuppbyggnad och utveckling, skriver Ashton.

Förhoppningarna om europeisk generositet gentemot Nordafrika kom i en appell från som Catherine Ashton lät publicera i Dagens Industri i början av veckan som gick. Veckan före hade Catherine Ashton träffat Egyptens planeringsminister, Fayza Aboulnaga. Hon hade berättat för Ashton att hennes mest akuta uppgift just nu var att bygga en miljon nya hus. Catherine Ashton vill att EU hjälper till med detta. Likaså vill Ashton att EU bidrar med finansieringen av infrastrukturprojekt i hela Tunisien och på sikt även i Libyen.

Lärt av historien

Bakgrunden till Catherine Ashtons franka krav på EU:s finansieringsstöd är historisk. ”De misstag som gjordes i Europa efter första världskriget banade vägen för andra världskriget. Vi lyckades bättre efter 1945, kalla kriget till trots, eftersom vi förstod att det krävdes mer än att bara besegra Hitler” skriver Ashton i Dagens Industri.

I Libyen gäller det inte bara att skydda civilbefolkningen under de kommande dagarna, eller att se till att det blir ett slut på Gadaffis regim. För att lyckas måste det finnas en strategi som pekar framåt. För att lägga grunden för en djupgående demokrati krävs en rättsstat som förvaltas av en hederlig poliskår och oberoende domare. Det krävs effektiva och transparenta myndigheter. Det krävs yttrandefrihet och fria fackföreningar.

Välståndet måste spridas

”Och det krävs framför allt att välståndet sprids tillräckligt snabbt och brett för att hela samhället ska känna att det har del i den demokratiska reformen”, fortsätter Catherine Ashton och pekar på åtgärder:

”För att detta ska uppnås krävs en ny och målinriktad strategi, som man har arbetat med inom EU. Strategin utgår från tre ”M” – medel, marknad och mobilitet”.

EU har resurser och kompetens för att hjälpa till att bygga upp institutionerna i ett livskraftigt samhälle. Enligt Catherine Ashton har man redan inlett diskussioner om specifika projekt med de nya regeringarna i Tunis och Kairo. Och EU kan även hjälpa till att anordna och övervaka fria val.

Marknadstillträde viktigt

”Vi är dock medvetna om att sådan hjälp bara kan spela en begränsad roll. De här länderna måste bygga upp sitt välstånd genom arbete och handel Detta är anledningen till att marknadstillträde är så viktigt: att kunna sälja varor till länder som har det bättre ställt”, betonar Catherine Ashton.

Som Nordafrikas närmaste välbärgade granne anser hon att EU spelar en mycket viktig roll. Formellt finns det få handelshinder kvar, men det finns andra hinder.

Stabil demokrati avgörande

Därför, menar Catherine Ashton, måste vi på sikt undanröja de kvarvarande tullhindren och hjälpa de nya demokratierna att sälja sina varor till EU.

”Det är viktigt för världen att Libyen, Egypten, Tunisien och andra länder i området blir stabila demokratier. Det är särskilt viktigt för EU eftersom dessa länder är våra grannar. Att misslyckas skulle inte bara vara en katastrof för människorna i dessa länder, utan även vara till skada för EU:s egna medborgare” avslutar Catherine Ashton sin appell.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: