Civilisationskritisk Alma-pristagare

2011-04-01 | Frida Bogren padlock

KULTUR

Författaren och illustratören Shaun Tan tilldelas 2011 års litteraturpris till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset). Shaun Tan föddes 1974 och växte upp i en förort till Perth tillsammans med sin invandrade kinesiska pappa och autraliensiska mamma. Under uppväxten upplevde han sig själv som annorlunda och hittade en tillflykt i att rita och måla.

Shaun Tan gör både böcker i samarbete med andra författare och helt egna verk. Hans böcker rör sig i gränslandet mellan bilderbok, konst, seriealbum och grafisk roman. Han gör också ombearbetningar av sina verk för film och teater.

Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. (Ur juryns motivering)

Shaun Tan blandar olika tekniker och använder sig av blyerts, tusch, färgpennor, måleri och tryck. Han har bland annat illustrerat John Marsdens berättelse The Rabbits (1998) som skildrar Australiens koloniala förflutna men också kan tolkas som en mer allmängiltig historia om vad som händer när ett högteknologiskt samhälle möter en naturorienterad kultur. Shaun Tan har själv beskrivit boken som en berättelse om makt, okunskap och miljöförstöring.

ALMA-priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris med en prissumma på fem miljoner kronor. Syftet med priset är att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur och stärka barns rättigheter i världen. Den enda boken av Shaun Tan som hittills finns på svenska är Ankomsten (2010).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: