En av Al-Ahmars soldater gör fredstecknet med demonstrerande män utanför Sanaa universitet.

Allt fler i Jemen överger Saleh

2011-03-25 | Tanya Holm padlock

UTRIKES

Under den gångna veckan har det politiska läget i Jemen förändrats avsevärt. Ali Abdullah Saleh, som ännu menar sig vara landets president, har förlorat ytterligare stöd. Regeringspolitiker, provinsguvernörer, stamledare, diplomater, nyhetsredaktörer och soldater har vänt sig emot honom. De instämmer nu i demonstranternas krav på ett regimskifte.

I fredags, för en vecka sedan, avlossades runt 50 skott mot fredliga demonstranter utanför universitetet i Sanaa. Det har rapporterats om en liknande dödssiffra. Det handlade alltså inte om ett godtyckligt skjutande in i folkmassan. Demonstranterna berättar om prickskyttar, noga utplacerade i byggnaderna omkring. Skotten träffade mot huvud och överkropp för att göra maximal skada, säger de. Demonstranter uppger att skotten ämnade döda. Saleh meddelade omedelbart att han inte ligger bakom attacken. Demonstranterna avvisade hans uttalande, i vad de anser vara en lögn i mängden.

Nagib Muhammed Al-Akbari säger att han jobbar på justitiedepartementet. Hans vän hade sagt att han borde ansluta sig till demonstranterna. Och efter några veckors protester följde han med. I fredags sköts hans vän ihjäl.

- Min vän dog här i fredags. Hans namn var Iysa. Han blev skjuten när vi demonstrerade. Han sa åt mig ”kom till demonstrationen”. Sen kom jag. Han blev både slagen och skjuten här, säger han.

Denna händelse har fått avgörande politiska konsekvenser. Stödet för Saleh sviktar utan tvekan. Fler ur regeringen har, i veckan, vänt sig emot honom. Saleh svarade med att sparka kabinettet.

Åtskilliga jemenitiska ambassadörer har avgått, däribland ambassadören i Kina, Egypten, Syrien och Jordanien. Ambassadören i Frankrike uppmanar Saleh att avgå. Fyra av sex jemenitiska diplomater i Washington har ställt sig i folkets tjänst.

En mäktig stamledare, Sadiq Al-Ahmar, blev ännu en i raden att överge Saleh och gå över till demonstranternas sida.

På demonstrationen i Sanaa har detta mottagits som en bekräftelse på att regimen snart störtas. Trots dödsskjutningarna demonstranter beskriver som en massaker har stämningen varit hoppfull. Många talar om att Saleh lämnar landet inom kort.

Rima Ahmed säger att Saleh måste kliva ner från sin post inom två veckor. Hon kan inte se att ett annat händelseförlopp är möjligt.

- Alltfler människor vänder sig emot Saleh. För nu är det folkets tur att regera. Saleh lämnar landet om en, högst två veckor, säger hon.

I måndags meddelade den högt uppsatte generalen Ali Mohsen Al-Ahmar sitt avhopp. I Jemen betraktas han som en av landets mäktigaste män. Den av USA starkt uppbackade Saleh lämnades med de militära elitstyrkor som styrs av hans son samt brorsöner. Dessa har tränats och beväpnats av USA för att bekämpa terrorism. Nu är det möjligt att de istället sätts i uppgift att slå ned det folkliga upproret med krav på regimskifte och demokrati. Försvarsministern Muhammed Nasr Ali, som ännu stödjer Saleh, meddelade i veckan att han inte tillåter några försök att störta regimen.

En man som ännu står på Salehs sida äter glass framför ett stånd som säljer pins och affischer.

Al-Ahmar erbjöd omedelbart demonstranterna skydd. Hans soldater välkomnades med blommor. Sedan dess patrullerar de i demonstrationen i Sanaa, där de syns göra fredstecknet med demonstranter.

Abdel Al-Ahai är en av få som uttrycker oro över militärens medverkan. Han berättar att han demonstrerat i två månader. Han gör det för de unga, så att de ska få möjligheter som inte gavs honom, berättar han.

- Jag är inte trygg med att delar av militären nu ansluter sig till vår revolution. Situationen är svår. Vi har varit rädda för Al-Ahmar. Han och soldaterna har varit farliga för oss. Visst välkomnar vi dem att skydda oss. Men detta är min revolution, inte deras. Detta är en revolution för de unga, inte för Al-Ahmar, säger han.

Al-Ahmar meddelade att i tisdags överlämnade oppositionen sina krav till Saleh. Oppositionen kräver att Saleh omedelbart kliver ner till förmån för en övergångsregeringskommitté. Den skulle ha i ansvar att upprätthålla stabilitet och säkerhet medan politiska reformer inleds.

Saleh svarade med att anklaga Al-Ahmar för att själv vilja ta makten. Han gav även ett löfte om att avgå inom årets slut. Detta löfte mottogs inte väl bland demonstranterna. Rhani Al-Kumeini säger att Salehs ord inte möter demonstranternas krav.

- Folket kräver att han avgår nu! Vi vill inte höra talas om att han skjuter upp det. Vi litar inte till hans löften. Vi har hört honom lova oss saker i 33 år. Jag är 32 år. Jag har väntat hela livet. Jag vill ha en förändring nu. Och jag har en släkting som är martyr sedan i fredags. Jag vill inte höra talas om att Saleh avgår inom ett år, säger han.

Salehs, ännu, regerande parti har majoritet i parlamentet. I onsdags stadgades så kallade akuta lagar. De tillåter censur, förbjuder gatudemonstrationer samt ger säkerhetstjänsten en 30 dagars rätt att arrestera och häkta brottsmisstänkta.

Många demonstranter svarar att Saleh bryter mot konstitutionen, och att han är kriminell själv.

Förhandlingar mellan dels Saleh, dels Al-Ahmar och oppositionen fortsatte utan framgång under onsdagen och igen på torsdag eftermiddag. Mycket tyder på att fredagen den 25 mars blir en avgörande dag för Jemens framtida utveckling.

Fler ambassader, såsom den holländska, brittiska och spanska ambassaden, meddelar att det finns en mycket hög risk för en upptrappning i våld, särskilt efter fredagsbönen. Saleh har varnat för ett nytt inbördeskrig. Och ambassaderna meddelar att vägen till flygplatsen kan komma att blockeras, det kan bli omöjligt att ta sig ifrån Sanaa. Vissa väljer att evakuera sina medborgare, andra ger sina starkaste rekommendationer att samtliga lämnar Jemen senast torsdag kväll.

Pansarvagnar har under veckan placerats ut runt Sanaa. Polis och militär patrullerar de gator som inte stängts av. Rörligheten i staden är inskränkt och flertalet kontrollstationer har upprättats.

Trots det fortsätter demonstrationerna utanför universitetet. Demonstranterna backar inte i sitt krav på att Saleh omedelbart ska lämna över makten.

Sviktande stöd för Saleh i Jemen, men hans porträtt hänger ännu över landet. Denna bild är tagen på Tahrirtorget där ett hundratal Salehanhängare dagligen samlas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: