Vänsterpartiet motionerade för jämställdhet

2011-03-11 | FemPers padlock

EKONOMI

På internationella kvinnodagen föreslog Vänsterpartiet i Stockholms stad åtgärder som på lång och kort sikt skulle kunna förändra orättvisorna på arbetsmarknaden.

En strategi för att få bort en könssegregerad arbetsmarknad ska ges årsvisa delmål som följs upp och redovisas för personal- och jämställdhetsutskottet och kommunfullmäktige. Då allt fler kommunalt finansierade jobb överförs till privat drift är det viktigt att strategin omfattar alla jobb som finansieras av staden. På så sätt, menar vänsterpartiet, kan staden gå i täten för jämställdheten året om.

Ett första steg är att genom en riktad låglönesatsning höja de lägsta lönerna, en feministisk reform i yrken som i dag är starkt kvinnodominerade. Rätt till heltid i hela staden samt kortare arbetstid, till att börja med i de tyngsta jobben. De anställda ska kunna styra arbetstiden i högre grad än idag, den senaste tidens debatt om dagishämtning visar att mycket finns att göra.

Vänsterpartiet föreslår också återkommande kompetensutveckling med vikarietäckning, så att alla kan utbilda sig. Ett verkligt medbestämmande på arbetsplatserna, till exempel genom självförvaltning eller med inspiration från ”modellarbetsplatser” i Norge där anställda är utvecklingsledare. Kollektivavtal, meddelarfrihet, nolltolerans mot diskriminering och sexuella trakasserier.

- Det är inget mysterium hur kvinnor situation ska kunna förändras, och det första steget är bättre kontroll över sin vardag genom bättre villkor på arbetet. Stadens arbetsplatser borde vara ledande exempel, men idag är vi långt därifrån. Om den borgerliga majoriteten genomförde bara ett av våra förslag varje 8 mars så skulle vi komma någonstans, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare (V).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: