Feminism över åldersgränserna i Malmö

2011-03-11 | Cajsa Carrén padlock

8 MARS/INRIKES

Gullbergssalen på Stadsbiblioteket i Malmö var överfull av både gamla och unga feminister av båda könen när det bjöds in till samtal om boken "Tusen systrar ställde krav - minnen från 70-talets kvinnokamp".

Sociologen Eva Schmitz, en av redaktörerna, visade en exposé från Grupp 8, Kvinnoligan, Arbetets Kvinnor och Kvinnobulletinen. Många i publiken mindes och log igenkännande. Det blev en varm och livlig debatt om tidsanda och möjligheter. En annan av redaktörerna, Gunilla Szemenkar från tjejgruppen Röda Bönor, hade tagit med sin syster Stina. Hon ackompanjerade på gitarr när publiken stämde upp i Befrielsen är nära och Sexualbrottsutredningen som Gunilla Szemenkar skrev på 70-talet och vars text är lika skrämmande aktuell idag.

På kulturinstitutionen Inkonst samlades efter demonstration till feministiskt samkväm med teater och diskussion. Här fanns inte heller en ledig stol när bland annat om kvinnosynen i konsten med konstnären Jenny Grönvall avhandlades. Hon citerade gärna Valerie Solanas tes om att förändring sker när kvinnor slutar ge män makt. Punkt.

RFSU arrangerade en barnvagnsmarsch för att uppmärksamma mödradödligheten i världen och en annan barnvagnspromenad gick längs historiska platser där Malmökvinnor gjort viktiga insatser.

Senare på kvällen anordnades en Ta natten tillbaka-demonstration för personer som hade erfarenhet av att leva som kvinnor. Det tyckte ca 150 personer att de hade och de blev övervakade av flera gånger så många poliser.

8 mars i Malmö firades även med skoldiskussioner, filmer och fester.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: