Ett eget rum – fortfarande aktuell

2011-03-11 | Katarina Andersson padlock

8 MARS/KULTUR

Kulturhusets samtalsserie "Hotade ord" hade 8 mars temat Ett eget rum, med anledning av en kommande nyöversättning av Virginia Woolfs klassiska essä från 1929. Kafé Panorama var mer än fullsatt av mestadels kvinnor, bland andra Ebba Witt-Brattström, som ville höra panelen diskutera bokens samtida relevans.

Maria Sveland var säkerligen ett dragplåster, liksom Sara Stridsberg som läste avsnitt ur sin senaste bok, Darling River. Övriga på podiet var Elisabeth Mansén som står för nyöversättningen av Ett eget rum, Fausta Marianovic, författare och moderator Moa Elf Karlén från Atlas förlag.

Elisabeth Mansén menade att de materiella skaparvillkoren alltid är aktuella och berättade att Woolfs motiv bland annat varit att göra upp med den romantiska konstnärsmyten. Maria Sveland talade om vikten att få vara ostörd i sitt skrivande, och att våga ge sig själv det utrymmet som kvinna, att våga säga att ens skrivande är viktigt.

Somligt från Woolfs tid gäller än idag, som föreställningen om det manliga geniet, men mycket har förstås blivit bättre. När de materiella förutsättningarna är någorlunda tillgodosedda kan man istället stöta på mentala hinder.

Diskussionen kom in på hur kvinnors skrivande i högre grad än mäns kopplas till det privata. Fausta Marianovic påpekade hur journalister ställer fler frågor till kvinnor om vad som är ”sant och falskt” i romanen och Sveland höll med om att det är större fokus på ens familjesituation när kvinnliga författare porträtteras. Något som inte minst stämmer in på Virginia Woolf själv.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: