Indra släpper inte nallen för ett ögonblick.

Nu åker nallen och jag på sportlov

2011-03-04 | Charlotte Haider padlock

SPORT

Indra Östberg och hennes nalle ska gå i skidskola, i Romme.

– Nallen måste också få lära sig åka skidor. Annars är det orättvist, tycker Indra som inte släpper nallen för ett ögonblick.

Indra och hennes mamma Caroline Östberg är på väg till Romme på skidresa tillsammans med Stockholms Makalösa Föräldrar. Christina och Elias Bodin ska också åka till Romme. Tidigare har de åkt med föreningen till Kolmårdens djurpark och nu hoppas de att skidresan blir lika rolig, som när de var i Kolmården.

Stockholms Makalösa Föräldrar är en förening för ensamstående föräldrar och deras barn. Den ingår i riksorganisationen Sveriges Makalösa Föräldrar.

- Den viktigaste verksamheten i föreningen är att skapa mötesplatser och få igång självhjälpsgrupper. Men vi har även öppen förskola och arrangerar familjeläger, berättar Maria Lohe som är samordnare för Makalösa Föräldrar i Stockholm.

En självhjälpsgrupp har ingen ledare i traditionell mening och ingen är expert förutom att alla deltagare är experter på sig själva. En fråga som ofta är aktuell i självhjälpsgrupperna är hur man organiserar livet utifrån en ”varannanveckas-tillvaro”.

Svår omställning

- För personer som är nyseparerade medför det en omställning att varannan vecka leva ensam och varannan med barn, som ansvarig förälder. En vanlig situation är att den vuxna försöker göra allt som inte kräver hänsyn till barnen, under den barnlösa veckan. Och under barnveckan blir det fullt fokus på barnen. De föräldrarna kör ofta slut på sig och kan i självhjälpsgruppen höra om hur andra föräldrar organiserar sina liv.

Riksorganisationen Sveriges Makalösa Föräldrar har funnits sedan 1996. På riksnivå finansieras organisationen med bidrag från Socialstyrelsen. På lokal nivå med verksamhetsbidrag från Stockholms Stad – som måste sökas inför varje verksamhetsår.

- Det gör planeringsarbetet lite skakigt. Som oftast får vi inte besked om kommande års anslag förrän i december, säger Maria Lohe som har arbetat som samordnare sedan 2004.

En busschaufför, en buss

Den absolut största lokala verksamheten är i stockholmsområdet med omkring 800 medlemmar av cirka 2000 i hela landet. Och som i de flesta föreningssammanhang, förutom i sportföreningar, är det övervägande kvinnor som är medlemmar. Bara 12 procent är män varav en är Bengt Myckelberg, som inte bara är man utan även busschaufför.

- När det var sagt, att jag har busskort, dröjde det inte länge innan jag fick frågan om jag ville köra bussen till Romme. Nu har jag kört i flera år, både till Kolmården och till Romme. Och det fortsätter jag gärna med, åtminstone så länge min dotter Esmeralda tycker att det är roligt.

Vi vinkar av bussen, som avgår från Slussen. Framför sig har de tre timmars körning, med en kisspaus. Familjerna ska vara borta i tre dygn. Dagarna går åt till skidåkning och kvällarna till middag och samvaro på vandrarhemmet. Förhoppningsvis kommer de hem väderbitna, utan gips om benen men med starkare band mellan varandra. 


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: